Bopriser skjuter i höjden

Priset på bostadsrätter ökar i Vallentuna. ”Det blir allt populärare att bo här”, säger mäklaren Malou Parkkila.
Priset på bostadsrätter ökar i Vallentuna. ”Det blir allt populärare att bo här”, säger mäklaren Malou Parkkila.
Värdet på bostadsrätter i Vallentuna har stigit med rasande fart. Den som köpte en trea förra året har i dag tjänat nästa en kvarts miljon kronor.

– Det blir allt populärare att bo här, säger mäklaren Malou Pirkkala.

Bostadsrätterna i Vallentuna blir allt dyrare. Av länets kommuner ligger Vallentuna på tredje plats vad gäller ökning av värdet på bostadsrätter. Bara Tyresö och Botkyrka hamnar högre.

Sedan förra året har värdet ökat med 18 procent, vilket är 3 304 kronor per kvadratmeter. Det betyder att en lägenhet på 75 kvadratmeter är värd nästan en kvarts miljon kronor mer än förra året.

Ökningen beror framför allt på två saker, enligt lokala mäklare. Bristen på lägenheter och att Vallentuna har fått en tydligare plats på kartan.

– Det händer mycket här nu, man satsar på kommunikationer och bygger nytt. Dessutom är det nära till naturen och det finns många skolor. Samtidigt finns det få bostadsrätter, vilket gör att värdet ökar, säger Malou Parkkila, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vallentuna.

När Roslagsbanans andra dubbelspår är färdigt kommer ännu fler att vilja bo här, tror Ann Ernestam, mäklare på Fastighetsbyrån i Vallentuna. Om spåret dessutom byggs ut till Arlanda, kan det bli ännu fler.

– Då tror jag att vi kan få se en explosion av människor som vill flytta hit, säger hon.

Det går fort att sälja lägenheter i Vallentuna. Redan efter en vecka kan den vara såld, och det är sällan försäljningen tar längre tid än tre veckor. När det gäller villor kan en försäljning däremot ta flera månader.

Trots trycket på bostadsrätter tror inte Ann Ernestam att värdet på bostadsrätter kommer att fortsätta öka i samma takt som i år.

– Det blir för liten skillnad jämfört med bostäder inne i stan då. Dessutom är det ju flera byggplaner igång, som väger upp trycket, säger hon.

December brukar vara köparens marknad. Den som väljer att inte göra som de flesta andra – lägga ner bostadsletandet och fokusera på klappinköp och andra julförberedelser – kan göra ett klipp, menar Ann Ernestam.

– Det är färre ute och letar på marknaden nu. Vill man köpa är det en bra tid före jul, säger hon.

Men trots det blir bostadsmarknaden allt mindre säsongsbetonad, menar både Ann Ernestam och Malou Parkkila. Allt fler är medvetna om strategin, vilket gör att det numera är nästan lika många köpare året runt.

– Det är ett ganska kontinuerligt tryck. Säsongsbetoningen suddas ut mer och mer, säger Malou Parkkila.

Den som ska köpa bostadsrätt och vill göra en bra affär, ska försöka slå till snabbt, enligt Ann Ernestam. Men då gäller det att tidigt skaffa lånelöfte från banken.

Bostadsrättsföreningens ekonomi är också viktig att ha koll på. Eftersom det nya året närmar sig har de flesta föreningar planerat eventuella renoveringar eller avgiftshöjningar.

– Viktigt är också att veta vad man vill ha. Gå på visningar intensivt under samma period och jämför olika boenden, säger Ann Ernestam.

Fakta

Mäklarens tips

Var beredd att slå till snabb, särskilt i december.

Skaffa lånelöfte från banken tidigt.

Läs på och titta på statistik för att få koll lämpligt pris.

Spring på många visningar för att bli säker på vad du vill ha.Få inblick i föreningens ekonomi och eventuella renoveringar eller avgiftshöjningar.

Källa: Ann Ernestam

mäklare Fastighetsbyrån