Bopriserna har rusat sedan nyår

Prisrallyt på bostäder i söderort har gått allt fortare. Frågan är vad som nu händer när hotet om amorteringskrav inte är akut.

Moa Eriksson Sandberg hör till dem som uppmanades att snabbt sälja innan kravet var ett faktum.

Barnboksförfattaren Moa Eriksson Sandberg och hennes familj flyttar till Skarpnäck i veckan. Efter flera hetsiga budgivningar i både Bagarmossen och Skarpnäck köpte de en trea och lämnar sin etta på Södermalm. Priset steg nära en miljon innan de skrev på kontraktet. Mäklaren rekommendera dem att skynda på försäljningen. I samband med införandet av amorteringskraven på bolånen skulle priserna sjunka.

– Men vi hade sålt i alla fall, det var så trångt, säger Moa Eriksson Sandberg och ler.

Under våren har bostadsköpare rusat till banken och bostadspriserna har slagit alla rekord. I Bagarmossen, Björkhagen och Hammarbyhöjden har de ökat med sju procent bara de senaste månaderna. Anledningen har enligt branschens aktörer varit låga räntor, få lägenheter till salu och att Finansinspektionen, FI, har flaggat för att man ska införa ett amorteringskrav på alla bostadslån där lånet överstiger 50 procent av köpesumman. Men så i torsdags backade Finnansinspektionen. Amorteringskravet är lagt på is då FI saknar rättsligt stöd att besluta om reglerna. Att ett krav med tiden ändå skulle bli verklighet är inte uteslutet.

– Det sista dagens heta bostadsmarknad behöver är oklara spelregler, och nu ändras något som tidigare kommunicerats som bestämt, säger Per-Arne Sandgren vid Svensk mäklarstatistik.

På Svensk mäklarstatistik har man antagit att kravet att betala av sina lån påverkat prisrallyt.

– Marknaden gick från redan het till ännu hetare. Nu kan folk som tänkt stressa ut på mark­naden sitta lugnt i båten ett tag till.

Ingrid Eiken, vd vid Mäklar­samfundet, menar att deras egen statistik säger att kravet på amortering spelat mindre roll.

Vad tror ni har drivit på köphetsen under våren?

– Boven i dramat är att det byggs för lite nya bostäder. Efterfrågan är helt enkelt mycket större än utbudet.

Att Finansinspektionen backar ser hon som en positiv nyhet.

– Ett bostadsköp är för de flesta människor livets största affär. Då måste det finnas helt tydliga regler för vad som gäller.

De lokala mäklare som Lokaltidningen Mitt i varit i kontakt med tror inte heller att nyheten om att amorteringskravet är lagt på is påverkar priserna. Däremot är fler lägenheter till salu nu jämfört med för några veckor sedan.

– Det skulle kunna vara en ­effekt av att många räknat med amorteringskravet, säger mäklaren Fredrik Notini i Bagarmossen.

Hotet om att amorteringskrav skulle införas i sommar fick köparna att skynda till. Målet var en affär innan de nya kraven började gälla.

Fakta

Priserna upp 19 procent på ett år

Sedan januari har priserna i Hammarbyhöjden, Björkhagen, Enskededalen, Skarpnäck, Kärrtorp och Bagarmossen stigit med i snitt med 7 procent. Jämför man med ett år tillbaka har det ökat med 19 procent.

Enligt Mäklarsamfundet ­kommer antagligen amorteringskrav att införas på något sätt i framtiden. De rekomenderar att man tar med det i beräkningarna när man köper en bostad.