ANNONS

Bopriserna når nya rekordnivåer

Under sommaren har utbudet på lägenheter i innerstan varit lågt, och det har drivit upp priserna.
Under sommaren har utbudet på lägenheter i innerstan varit lågt, och det har drivit upp priserna.
Bostadspriserna på Kungsholmen har ökat med 16 procent det ­senaste året. Det innebär nya rekordnivåer på nästan 80 000 kronor per kvadratmeter. Och de flesta mäklare tror att prisrallyt fortsätter.
ANNONS

Det har varit ovanligt lugnt på Kungsholmens bostadsmarknad under sommaren. Men nu väntas marknaden vakna till liv rejält igen.

– Topparna på året brukar komma i maj och augusti. Vi kan nog vänta oss att det blir en stor ökning i utbudet den närmaste tid­en, säger Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet.

Det håller Pia-Lotta Svensson, innerstadsmäklare på Fastighetsbyrån med om.

– Vi har haft ett mycket lågt utbud under hela sommaren och lägenheter har sålts för ungefär samma priser som före sommaren. Nu har marknaden kommit igång igen med ökat utbud, precis som vanligt, i augusti. Vi tror på en stark höst prismässigt sett. Utbudet är fortfarande väldigt lågt och vi ser ingen markant ökning i sikte, säger hon.

Mäklaren Johan Ljung på Husman Hagberg tror på en fortsatt prisuppgång på Kungsholmen i höst.

– Men det kanske blir lite lugnare, säger han.

Enligt honom påverkar det rekordlåga utbudet av lägenheter. Sedan våren och framåt har antalet Kungsholmslägenheter som legat ute konsekvent varit ungefär 100 färre än vanligt.

– Jag vet inte om utbudet fortsätter så här eller om det blir mer normalt. Någon gång måste man ju också sälja sin lägenhet, säger han.

På Kungsholmen kostar en bostadsrätt just nu 79 622 kronor kvadratmetern i snitt. En siffra som innebär att priserna i stadsdelen har ökat med hela 16 procent det senaste året.

ANNONS

Hans Flink, försäljningschef vid Svensk Mäklarstatistik konstaterar att prisuppgångarna före sommaren har varit stora, särskilt i innerstan.

– Vi har ju prisuppgångar som har varit enorma i hela landet. Räknar man procent i Stockholm växer ju egentligen ytterstaden mer. Men i kronor är det fortfarande så att det är innerstaden som ökar mest, säger han.

En stor del av prisökningen skedde i början på året då Finans­inspektionen flaggade för ökade amorteringskrav. Men kraven infriades aldrig och de senaste beskeden från regeringen är att ett amorteringskrav kan införas under 2016.

– Vi ska hantera det här så skyndsamt som möjligt och hoppas att en ny lag kan börja gälla senast vid halvårsskiftet nästa år, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT i slutet av juli.

Enligt Finansinspektionens förslag skulle hushåll som har en ­belåningsgrad på över 70 procent av bostadens marknadsvärde tvingas amortera 2 procent per år och därefter 1 procent årligen tills lån­et ligger under hälften av marknadsvärdet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.