Bopriserna upp med 26 procent

Magnus Eriksson gör bostadskarriär i Bällsta. Han har just sålt tvåan i Bällstalund och köpt en större tvåa i Bällstaberg.
Magnus Eriksson gör bostadskarriär i Bällsta. Han har just sålt tvåan i Bällstalund och köpt en större tvåa i Bällstaberg.
Vallentuna är hetast på bostadsmarknaden just nu. Här har lägenhetspriserna stigit mest i hela länet det senaste året.

Ett av de mest populära områdena är Bällsta, där Magnus Eriksson gör bostadskarriär.

Citronerna från visningen står kvar i köket hemma hos Magnus Eriksson och hans sambo Isabella Cederholm. Ett tiotal personer kom på visningen i deras tvåa i Bällstalund och snart bär flyttlasset av till en större lägenhet i närliggande Bällstaberg.

Det relativt nya bostadsområdet är ett av de hetaste i Vallentuna att flytta till, och Magnus Eriksson är en av dem som gör bostadskarriär i Bällsta. Han gjorde en stor vinst när han nyligen sålde tvåan i Bällstalund för 1,5 miljoner kronor, vilket var betydligt mer än vad han köpte den för när området var nybyggt 2005.

Men vinsten kompenseras av att paret nu köpt en dyrare större tvåa i Bällstaberg för 1,8 miljoner.

– Vi trivs bra här. Det är bra kommunikationer till Stockholm och ett lugnt område, säger Magnus Eriksson.

Vallentuna ses som en av de mest expanderande kommunerna framöver i Stockholmstrakten. Det senaste året har lägenhetspriserna i länet stigit mest i Vallentuna.

I mitten av maj låg snittpriset per kvadratmeter på cirka 22 000 kronor i kommunen. Det är 26 procent mer än för ett år sedan.

De kommuner där lägenhetspriserna ökat mest ligger samtliga en bit från Stockholm. Bostadskrisen i Stockholm gör det helt enkelt mer attraktivt att snegla mot grannkommuner som Vallentuna.

– Det är jättekul att det är så pass stor efterfrågan i Vallentuna. Priserna har stigit mycket i nyare delar som Bällstaberg. Bostadsbristen i Stockholm bidrar till att pressa upp priserna här, säger Rickard Bornesand, Svenska Mäklarhuset.

En annan orsak till prispressen i Vallentuna är att det byggts för lite i kommunen de senaste åren. Samtidigt har man minst antal hyresrätter i hela länet, bara 10 procent av alla lägenheter går att hyra.

Kommunens planeringschef Mats Eriksson ser dock fram emot de närmsta åren, när byggandet väntas ta fart.

– Vi har byggt lite de senaste åren, men nu ska vi anta en stor byggplan för Åby ängar där det ska byggas flera hundra bostäder. Mest bostadsrätter, men även radhus. Jag hoppas att det byggs hyresrätter också, säger han.

Enligt Mats Eriksson är flera byggföretag intresserade av att bygga hyresrätter både i Åby ängar och i Kristineberg.

– Jag tror att hyresrätterna kommer. Hyresrätterna är bra på att dra i gång ett område, bostadsrätterna måste man sälja ett visst antal av innan de byggs.

Fakta

Populära ytterkommuner

Här har lägenhetspriserna stigit mest det senaste året:

1) Vallentuna: 26 procent

2) Nynäshamn: 20 procent

3) Sigtuna och Botkyrka: 19 procent

4) Huddinge, Upplands Väsby och Haninge: 18 procent

Den genomsnittliga pris­uppgången i länet i fjol var 8 procent.

Källa: Mäklarstatistik