Bor du verkligen i Vasastan?

Alla verkar vilja bo i ­Vasastan. Men allt som kallas för Vasastan i mäklarnas annonser ligger inte där.

Just nu är en lyxig tvåa på Malmskillnadsgatan till salu. Den ligger en halv kilometer söder om Tegnérgatan, men mäklaren har listat den som en Vasastadslägenhet.

Att tolka Vasastans gränser generöst är mäklaren långt ifrån ensam om. Men också stockholmare i allmänhet tycks ha ganska dimmiga begrepp om var gränsen går.

Så varför är ni mäklare så pigga på att förlägga lägenheter på Norrmalm i Vasastan?

– Man får nog säga att det är okunskap, svarar Anders Elbe på Skeppsholmen Fastighetsmäkleri som säljer vindstvåan.

– Och om jag inte vet så gör nog många andra inte det heller. Vi vill ju hitta så många spekulanter som möjligt förstås, men vi vill samtidigt inte lura någon.

Han säger att han ofta får frågan var gränsen går mellan Norrmalm och Östermalm.

– Och jag vet faktiskt inte.

Den går mitt i Birger Jarlsgatan.

– Ja, det hör jag också oftast. Men om någon säger något annat är mitt jobb inte att bråka med folk. Kunden har rätt och jag har i alla fall aldrig hört någon bli arg eller sur för att vi skrivit fel.

Namnet Vasastan dyker först upp omkring 1890. Vid den tiden exploderade befolkningen i Stockholm. 1870–1900 blev invånarna nästan tredubbelt fler och gick från 130 000 till 300 000 personer.

I Adolf Fredriks församling gick befolkningen under 1880-talet från 18 000 till 40 000.

Då som nu uppstod en förfärande bostadsbrist och eftersom det vid den tiden knappt fanns några hus på den norra delen av Norrmalm var det där man byggde. Dit flyttade det sedan in arbetare eller lägre medelklass och när den nya stadsdelen beskrevs av Claes Lundin 1890 var det som ”en aflägsen och afskild del af Stockholm”. Fastigheterna beskriver han som ”för den tarfligare medelklassen uppförda byggnader”.

Det är 125 år sedan och låginkomsttagare gör sig inte längre besvär. Tvåan på Malmskillnadsgatan säljs för 9,7 miljoner. Anders Elbe säger att man inte ska ha fördomar om vem köparen kan bli.

– Men visst, man skulle kunna göra en liten profil av en trolig köpare. En risktagare som har tjänat lite pengar och har hög lön.

Till höger ligger Vasastan, till vänster (söder om Tegnérgatan) ligger Norrmalm och bakom fotografen (på östra sidan av Birger Jarlsgatan) ligger Östermalm.

Fakta

Namnet gjordes officiellt 1926

Innan Vasastaden fanns kallades området för Norrmalm.

Namnet Vasastaden tror man kan vara inspirerat av Vasagatan, som ledde upp mot den nya stadsdelen, och 1885 döptes om från Clara Strandgatan.

Namnet gjordes officiellt av Överståthållareämbetet 1926 och används ännu av stadsbyggnadskontoret.

Inom stadsdelen finns informella områden som Röda bergen, Sibirien, Atlasområdet, Rörstrand och Birkastan.

Källa: stadsmuseet