Bor man på Fastlagsvägen har man inget val

Kjell Johansson kör en hetvägg på Fastlagsvägen i Midsommarkransen.
Kjell Johansson kör en hetvägg på Fastlagsvägen i Midsommarkransen.
Catharina Fleischanderl som bodde sina första åtta veckor i livet på Fastlagsvägen, bakar nu semlor på Söderbergs bageri några gator bort.
Catharina Fleischanderl som bodde sina första åtta veckor i livet på Fastlagsvägen, bakar nu semlor på Söderbergs bageri några gator bort.
I dag på fettisdagen är det många som slår till på en semla.

Råkar man dessutom bo på Fastlagsvägen finns dubbel anledning att fira.

Kjell Johansson återupplivar barndomens hetvägg.

Kjell Johansson häller upp mjölk i en djup tallrik – precis som i barndomens dagar.

– Det var ju en jättegrej när morsan hade köpt en semla. Då var det fest. Vi åt den alltid som hetvägg, i varm mjölk, berättar han och tillägger:

– På den tiden såldes semlor bara under några veckor. Och bara två dagar i veckan, jag tror det var tisdagar och torsdagar, säger han.

Han hade också en särskild tågordning för hur semlan skulle ätas. Först skulle pudersockret, som han inte gillade, ösas bort med mjölken. Sedan åt han locket och inkråmet.

– Och sen tog man skeden och fyllde bullen med mjölk så att den svällde upp. Och så åt man upp den.

När han gick i åttonde klass fick han även testa att baka semlor.

– Jag gjorde prao på Västberga polisstation som då var yrkesskola för de som ville bli konditorer. Jag fick lära mig att läsa recept, spritsa och göra tårtor och semlor. Jag minns att vi grävde ur den här bullen, och tog tre gånger så mycket mandelmassa, säger han.

Kjell Johansson växte upp på Inteckningsvägen på Åsen, men bor på Fastlagsvägen sedan 30 år tillbaka. Han har dock egentligen aldrig funderat över gatunamnets koppling till fettisdagen.

– Nej, det heter ju så mycket här: Påskvägen och Nyårsvägen och så vidare. Men det är sant, det finns en koppling och jag tycker ju om semlor.

Boris Nauman som också bor på Fastlagsvägen har inte heller funderat över gatunamnet.

– Nej, det där har jag aldrig tänkt på, trots att jag bott här i 50 år. Det var smart, skrattar han.

Tycker du om semlor?

– Jo, det gör jag. Jag köpte faktiskt två stycken i dag. De var bra, jag är inte så kräsen.

Men kanske är det ändå något med Fastlagsvägen som inspirerar. Catharina Fleischanderl som bodde sina första åtta veckor i livet på Fastlagsvägen, bakar nu semlor på Söderbergs bageri några gator bort.

– Vi tog över bageriet för två år sen, så det känns som att man knutit ihop säcken. Och jag älskar semlor, säger hon.

Fakta

Vad betyder fastlag?

Fastlagen är, enligt Svenska kyrkan, de tre dagar som är precis före själva fastan.

Fastan i sin tur är de drygt 40 dagarna före påsk då man skulle begränsa sitt ätande. Dagarna inför fastan var kalasdagar, däribland fettisdagen med sina mastiga semlor.

Ordet semla kommer av latinets ”simila” som betyder vetemjöl och var från början endast beskrivningen på vetebullen utan fyllning. Semlan, som även kallas fastlagsbulle eller fettisbulle, förekommer i olika former i hela Skandinavien.

Källa: Källa: Wikipedia och SO-rummet