Borätterna har stigit 7 procent

Sjöutsikten från trean på Strandliden är värd en miljon kronor, uppskattar mäklaren Mathias Erbom.
Sjöutsikten från trean på Strandliden är värd en miljon kronor, uppskattar mäklaren Mathias Erbom.
Västerort är hetast på bostadsmarknaden.

Under årets första kvartal ökade priserna mest i hela Stockholm.

– Det är en expansiv marknad med mycket nyproduktion, säger mäklaren Mathias Erbom.

Sjöutsikt är guld värt. I reda pengar handlar det om uppåt en miljon kronor extra i det här fallet, jämfört med om lägenheten legat på andra sidan vägen.

Trots ett pris på 2,2 miljoner kronor är intresset för trerummaren på Strandliden så stort att mäklaren Mathias Erbom på Bjurfors ordnade en privat visning veckan innan den annonserades.

Han tror inte att det blir några problem att hitta en köpare som är villig att betala nästan 28 000 kronor för var och en av de 79 kvadrameterna vid Mälarens strand.

– Det finns alltid köpare på en sådan här lägenhet. Det är ett unikt läge, säger Mathias Erbom.

Riktigt så högt ligger inte snittet i Hässelby-Vällingby och Spånga. Men det är på väg uppåt igen efter en period av nedgång i höstas.

Årets första tre månader har priserna på bostadsrätter i västerorts ytterförorter ökat med 7 procent, enligt företaget Mäklarstatistik AB. Det är i särklass mest i hela Stockholms stad – mer än dubbelt så mycket som i söderort och i innerstaden där priserna ökat med 3 procent det första kvartalet.

– Det är mycket nyproduktion på gång i området, till exempel i Hässelby strand. Det driver upp priserna på de äldre lägenheterna, säger Mathias Erbom.

En annan mäklare som Lokaltidningen Mitt i talat med ser ytterligare en effekt av alla byggen.

– Byggherrarna gör mycket reklam för nyproduktion, även utanför västerort. Det gör att många får upp ögonen för de här adresserna som inte hade tänkt på dem annars, säger Alex Baz på Fastighetsbyrån.

Han tror att många tycker att Hässelby-Vällingby är prisvärt jämfört med Bromma.

– Du får mycket för pengarna. Här kan du få en lägenhet för omkring 25 000 kronor per kvadratmeter, plus minus en tusenlapp. Sju åtta minuter längre in mot stan kan du få betala det dubbla.

Vilka objekt är det då som säljer bra? Lägenheter som ligger nära ett centrum och har hiss är eftertraktade, enligt Alex Baz.

– Många 40- och 50-talister säljer sina hus för att flytta till lägenhet. De vill inte köpa om det inte finns hiss. Då väljer de hellre nyproduktion, säger Alex Baz.

Mathias Erbom säger att Vällingby är mer lättsålt än Hässelby för tillfället, men passar på att nyansera bilden av prisuppgången.

– Det finns fortfarande en hel del bostäder som inte blir sålda, en del hus har legat ute i ett helt år. Där har säljarna, främst i Hässelby, för höga förväntningar.

Claudia Wörmann, analytiker på branschorganisationen Mäklarsamfundet, bekräftar mäklarnas bild av ett uppsving.

– Ja, vi möter den här säsongen med ganska uppdämt behov. I fjol bara bromsade det in, det var trögt, säger hon och pekar på Greklandskrisen och bolånetaket på 85 procent som två faktorer till höstens inbromsning.

Hur länge uppgången på bostadsmarknaden håller i sig är oklart. Nu har Spanien tornat upp sig som ett ekonomiskt krisland, påpekar Claudia Wörmann.

– Ingen vet riktigt vad som ska hända, det är en unik situation.

Fakta

Västerort sticker ut med ökade priser

Snittpriset för bostadsrätter i västerorts ytterförorter var 21 777 kronor per kvadratmeter första kvartalet 2012. Siffran är ett medelvärde för de tre månaderna. I området ingår, utöver Hässelby-Vällingby och Spånga, även Kista.

De mäklare som Lokaltidningen Mitt i har talat med tror att snittet i Hässelby-Vällingby är högre än så – uppåt 25 000 kronor per kvadratmeter.

Den senaste 12-månadersperioden har priserna i området ökat med 1 procent. Tillsammans med Bromma är yttre västerort det enda området i Stockholms stad som har en positiv utveckling under den perioden.

Källa: Mäklarstatistik