Bord och bänkar ska locka fler besökare

En grävskopa gräver bort vildhallon i parken.
En grävskopa gräver bort vildhallon i parken.
Parken mellan stads­huset och biblioteket ska få ett ansiktslyft. Genom att bland annat beskära buskar och träd vill ­Lidingö stad göra parken tryggare och finare.

– Den har upplevts som lite otrygg och eftersatt, säger Karin Hjelmfeldt, Lidingö stads park och natur­utvecklare.

Parken mellan stadshuset och biblioteket har redan börjat fräschas upp, sedan träd och buskar har beskurits. Kommunen har bland annat röjt mot gågatan.

– När vi gjorde det fick vi fram de fina stammarna på gullregnen och tallarna ner mot gatan, säger Karin Hjelmfeldt.

Lidingö stad ska senare se över belysning och sittplatser i parken.

Det är dock en svår uppgift att göra om parken, eftersom den ligger på ett berg.

– Man ser det på träden vi har tagit bort – de har blivit dåliga eftersom de inte haft jord nog att växa i, säger Karin Hjelmfeldt.

Förutom att inte vad som helst kan växa på berget är det inte heller helt enkelt att placera ut bänkar på det hårda underlaget.

– Men vi hoppas att få dit sittbänkar och kanske några bord med en fem, sex platser, så man kan sitta i parken och äta sin lunch, säger Karin Hjelmfeldt.

Sociala mötesplatser utomhus har efterfrågats av Lidingöborna i och behovet av detta har även kommit fram i Lidingö stads park­inventering. Nyligen rustade Lidingö stad upp Hästskojarparken utanför kafé Espresso med nya parkbänkar.

Karin Hjelmfeldt har märkt att Hästskojarparken lockat till sig fler Lidingöbor efter renoveringen.

– Nu har vi ju inte haft det finaste vädret i höst, men när det varit fint tycker jag att det varit lite mer folkliv, säger hon.

Fakta

Parkstråk

Varje år rustas och förbättras stadens parker enligt en park­inventering.

Tanken är att det till slut ska bli ett upprustat gångstråk från stadshuset till Rolands plats, som är en liten fickpark vid Kyrkvägen.