”De borde vara arga på regeringen i stället”

Mats Gerdau gillar inte anvisningslagen. Men han följer den.
Mats Gerdau gillar inte anvisningslagen. Men han följer den.
Mats Gerdau har haft fullt upp det senaste dygnet. Efter att ha debatterat med SD om att kommunen köper sociala bostäder till nyanlända och att tre av dem går till en man med tre hustrur har kommentarerna rasat in.

– Ja, det kan man lugnt säga. Det har varit många mejl och många kommentarer på Facebook. Och nästan alla medier har hört av sig, säger Mats Gerdau. De privatpersoner som hört av sig är upprörda. En del går i gång på månggifte, en del på bostadsrätter. Men vi styr inte vilka vi ska ta emot utan det är staten som anvisar.

Det var i gårdagens Studio Ett som Mats Gerdau, moderat kommunstyrelseordförande i Nacka, debatterade med SD:s Mikael Strandman sedan det framkommit att en man med tre hustrur och tolv barn fått flytta in i tre av de bostadsrätter som kommunen nu använder som sociala boenden för nyanlända som Migrationsverket anvisar till Nacka.

Detta har lett till många reaktioner. Men Mats Gerdau tycker att ilskan är felriktad.

– Vi måste ju följa lagen och för att lyckas med det måste vi göra sådant vi inte vill. Det blir dyrt, kortsiktigt och dåligt. Men man kan inte välja bort lagar man inte vill följa. Det stämmer inte med min demokratisyn. Om regeringen inte lyssnar får vi gilla läget. Den frustration många uttrycker förstår jag. Men jag tycker att den i stället borde riktas mot Stefan Löfven och Ylva Johansson.

Det var hösten 2015 som regeringen gjorde en överenskommelse med alliansen om en stramare migrationspolitik. Däri ingick den så kallade anvisningslagen som låter Migrationsverket bestämma hur många nyanlända varje kommun ska ta emot.

Migrationsverket har anvisat 370 nyanlända flyktingar till Nacka i år och 304 nästa år. Kommunen försöker hitta bostäder åt dem bland annat genom att köpa in bostadsrätter. En lösning som de inte är ensamma om i Stockholmsområdet. 52 kommuner i Sverige gör likadant, däribland Sigtuna, Salem, Upplands-Bro och Sollentuna.

I år har Nacka köpt 44 sådana lägenheter.

– Det är 2,2 procent av de lägenheter som sålts i Nacka i år, säger Mats Gerdau. Vi försöker köpa utan budgivning och det har vi lyckats med i 75 procent av fallen.

De nyanlända som flyttar in får skriva på ett kontrakt om att disponera lägenheten i två år och avstå från besittningsskyddet.

– Och man betalar hyra. Vår tanke är att de ska bo här max två år och att lägenheterna sedan ska säljas. Om två tre år är planen att vi ska börja en avveckling.

Kommunen arbetar också med andra bostadslösningar.

– Vi har byggt om kommunala tomma lokaler, som en nedlagd förskola i Älta. Nackaborna ställer upp och runt 60 nyanlända bor hemma hos dem, bland annat hos min granne, i deras hem eller i attefallshus. Och vi får en del lägenheter från privata hyresvärdar. Det är de verktyg vi har. En del mejlar och tycker att vi borde köpa bostäder någon annanstans. Men enligt lagen måste det vara i Nacka.

I tre av dessa lägenheter har nu en familj bestående av en man från Syrien flyttat in med tre hustrur och åtta barn, något som SD är kritiska till.

– Kommer det en storfamilj får vi lösa boendet för den. Om de är 16 personer med samma pappa men olika mammor är det väl bra om man har ett barnperspektiv rimligt att de har hyfsat nära till sin mamma. Vi styr inte vilka vi ska ta emot. Och vi har ingen egen äktenskapslagstiftning i Nacka, säger Mats Gerdau som för sin del gärna skulle se att Sverige slutar erkänna polygama äktenskap som ingåtts utomlands så som nu sker.