Borgarråd svarar om hemlösa barn i Skarpnäck

57 hemlösa barnfamiljer med totalt 98 barn finns i Hammarby-Skarpnäck.
57 hemlösa barnfamiljer med totalt 98 barn finns i Hammarby-Skarpnäck.
åsa lindhagen
Socialborgarrådet, Åsa Lindhagen (MP), vill bygga fler bostäder med ett socialt perspektiv
Antalet hemlösa barnfamiljer i Skarpnäck har tredubblats på fem år.
Nu svarar socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat var 57 barnfamiljer med totalt 98 barn hemlösa i Hammarby-Skarpnäck vid stadens räkning i januari i år. Det är mer än en tredubbling på fem år. 2012 var siffran 18.

Läs mer: 98 barn hemlösa i Hammarby-Skarpnäck.

– Jag tycker det är jätteallvarligt. Hemlösheten minskar generellt men ökar bland just barnfamiljer trots att vi borde skydda barnen allra mest. Det behöver byggas fler bostäder med ett socialt perspektiv för människor som har svårt att komma in på marknaden, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Med hemlösa avses barnfamiljer som bor på hotellhem för barnfamiljer, hotellrum, andrahands/inneboendekontrakt på max tre månader, vandrarhem, lägenhetshotell, skyddat boende, försökslägenhet, jourlägenhet, stödboende och träningslägenhet.

Hur ser du på att barn bor på hotell och vandrarhem?

– Det är dåligt för barnet ur ett trygghetsperspektiv och det är en väldigt dyr lösning för skattebetalarna. Att växa upp så kan påverka ett barn väldigt mycket. Där man inte känner trygghet och inte vet om man får bo kvar eller måste flytta. Där man kanske måste byta skola och inte vill ta hem vänner till hotellrummet för att man inte vill visa upp den situationen. Så det är oerhört viktiga frågor som vi arbetar med.

Stockholms stad har som mål att inga barn ska vräkas. Men i Skarpnäck har fem familjer vräkts, hur kan det ske?

– Vi ska inte ha vräkningar av barn och har i stort sett inga vräkningar i stadens egna bolag. Men förvaltningen måste ha en bättre dialog med de privata bostadsbolagen, så att man tidigt kan gå in med sociala stödinsatser så att man har råd att betala hyran.

– Men ett ännu större problem är att barnfamiljer inte ens kommer in på bostadsmarknaden och det är en bostadspolitisk fråga som vi vill lyfta, säger Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP).

Vad ska Stockholms stad göra för att bostadslösa barnfamiljer ska få en lägenhet?

– En åtgärd är att fler barnfamiljer ska få en genomgångsbostad, det vill säga ett hotellhem för barnfamiljer där man får en egen lägenhet där man få bo ett begränsat antal år. En annan att barnfamiljer ska få tillgång till försökslägenheter, vilka nu oftast ges till hemlösa män. Det är en vanlig lägenhet i ett vanligt område där man på sikt får ta över kontraktet om alla hyror betalas som de ska.

Hur många nya lägenheter blir det?

– Vi ska tillföra 500 försöks- och träningslägenheter per år i de kommunala bostadsbolagen. Och 100 nya genomgångsbostäder per år. Det är ett tydligt uppdrag som vi gett till de kommunala bostadsbolagen.

För att komma ifråga för försöks- eller genomgånslägenheter måste man ha kontakt med socialtjänsten.

Det finns ju även barnfamiljer som inte har kontakt med socialtjänsten som flyttar runt mellan andrahandskontrakt. Vad ska ni göra för att de ska få en bostad?

– Har man pengar att  köpa en bostadsrätt så kan man komma in på bostadsmarknaden, men vi måste ha en stad där alla kan bo och då måste vi bygga fler billiga hyresrätter, säger Åsa Lindhagen.

Som exempel nämner hon de 2000 lägenheter i så kallade Stockholmshus som ska byggas. Ett projekt där man håller hyrorna nere genom att bygga snabbare och pressa ner byggkostnaderna. Något konkret årtal när hemlösheten ska vara bortbyggd kan hon dock inte ge.

Fakta

Hemlösa barnfamiljer i Hammarby/Skarpnäck

2012 18 hemlösa barnfamiljer

2015 35 hemlösa barnfamiljer

2017 57 hemlösa barnfamiljer

Källa: Stockholms stad, socialförvaltningen.