Borgarrådet: Platserna för hemlösa räcker

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) tycker att tak över huvudet-garantin fungerar.
Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) tycker att tak över huvudet-garantin fungerar.
Situationen för stans hemlösa beskrivs som akut.
Men staden tycker att man gör tillräckligt.
– Vi avvisar inte stockholmare som inte har någonstans att ta vägen, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Den ideella organisationen Hemlösa.se larmar om ett akut läge bland stans hemlösa. Även Stadsmissionen berättar om ett hårt tryck i iskylan. Natten mot onsdag sov 158 personer i Filadelfiakyrkan – det högsta antalet övernattare någonsin.

Kavian Ferdowsi på Hemlösa.se är kritisk till hur Stockholms stad hanterar situationen och anser att staden har vänt ryggen till stans hemlösa. Han tycker inte heller att tak över huvudet-garantin fungerar.

Men socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) håller inte med, och säger att garantin fungerar väl.

– Ja, platserna räcker. Vi avvisar inte stockholmare som inte har någonstans att ta vägen, säger hon.

Borgarrådet poängterar samtidigt att Hemlösa.se. gör ett viktigt jobb för utsatta människor som inte ingår i det kommunala uppdraget – som alltså är att ge husrum åt de personer som är folkbokförda i Stockholm.

Fler kommunala härbärgen inte aktuellt

I övrigt är det samarbete med civilsamhället som gäller för att staden ska kunna hjälpa hemlösa eu-medborgare och tredjelandsmedborgare.

Om det ska skjutas till mer bidrag till kyrkor och andra ideella organisationer, som ordnar sovplatser för hemlösa från andra länder, kommer att utvärderas löpande säger Åsa Lindhagen.

– Vi har ett fint samarbete med församlingar och andra organisationer, men det finns alltid ett behov av att se över hur situationen ser ut. Läget ändras alltid och det är en del av socialtjänstens uppdrag att hela tiden se över hur situationen ser ut för tillfället.

Några fler kommunala härbärgen för stockholmare är dock inte aktuella nu.

– Vi hade ett behov av flera platser och öppnade ett akutboende i Årsta för inte så länge sedan. Och hemlösheten minskar i Stockholm år efter år och har minskat med 30 procent senaste 12 åren, men om det inte skulle fungera då öppnas fler lokaler, säger Åsa Lindhagen.