Borgerliga vigslar slår rekord

Allt fler Väsbybor gifter sig borgerligt. Förra året valde 147 par en sådan vigsel – det innebär en ökning med drygt 500 procent på sju år.

Ett av årets lyckliga tu är Helene Engström och John Hanssen som precis sagt ja till varandra i Messingen.

– Det känns jättebra. Jag svävar lite på ljusa moln och tänker ”är det verkligen sant”, säger John Hanssen.

Han och Helene Engström träffades via bekanta för fem år sedan. De tillbringade mycket tid tillsammans med utflykter och föreningsliv, men det var först för ett år sedan när de båda hjälpte en cancersjuk vän som de började träffas på tu man hand.

Helene har varit gift tidigare men för John var det första gången. Han har helt enkelt inte träffat rätt. Men den här gången var det annorlunda.

– Det kändes som att det slog ner en blixt och att man fick alla bitar på plats, säger han.

Så en dag tog han med Helene till stranden vid sjön Ravalen i Sollentuna. Där dukade han upp champagne och sjöng fram sitt frieri.

– Det var en överraskning och väldigt ­romantiskt, säger Helene.

Båda är troende, att de trots det valt en borgerlig vigsel beror på att de ville ha en mindre vigsel med den närmaste familjen och vännerna.

Och de är inte ensamma om att göra ett sådant val. Förra året vigdes 147 par i Väsby borgerligt. Det är rekord och kan jämföras med de kyrkliga vigslarna som var 12 i Hammarby församling, 24 i Eds församling och 18 i Fresta.

Sett över tid har de borgerliga vigslarna ökat i raketfart. 2007 när kommunen började föra statistik vigdes endast 24 par.

– Populärast är att vigas på Messingen, många som gifter sig borgerligt vill ha det väldigt enkelt och väljer Messingen för det är en neutral plats och lätt att boka, säger Hanna Rosengren, kommunens vigselbokare.

En av de mest anlitade vigselförrättarna är Gun Bjurberg som viger runt 30 par per år. Hon har bland annat vigt par på Gunnes gård, på stranden i Sättra friluftsområde och på turbåten Arona i Harvaviken.

Men oftast är det hemma hos folk eller i deras trädgårdar.

Särskilt minns hon ett par i 70-årsåldern som hade varit störtkära som tonåringar men skildes åt av ­livets omständigheter och träffades igen på ålderns höst.

– Det var fantastiskt hur kära de var, då kan man verkligen säga att gammal kärlek aldrig rostar.

Varför väljer folk en borgerlig vigsel?

– De flesta säger att de vill ha en ceremoni som man själv bestämmer över hur den ska se ut. Sedan kan det också handla om ett ställningstagande att man inte är aktivt religiös och inte vill viga sig inför gud.

På nationaldagen arrangerar kommunen drop-in vigsel på Hembygsgården dit man kan komma utan att ha bokat tid. För att vigas krävs dock två vittnen samt hindersprövning och vigselintyg från Skatteverket.

John Hanssen och Helene Engström vigdes i Messingen den 2 maj.