ANNONS

Gustav började 2018 som en hjälte

Stoppade branden på nyårsnatten.
Stoppade branden på nyårsnatten.
På nyårsnatten var Gustav med vänner på fest. Då fick han se lågor från ett garage. Tack vare hans insats kunde branden stoppas.
ANNONS

21-åriga Gustav Johansson firade nyår med ett gäng vänner i Töjnan, Sollentuna. Tio i ett gick han ut för att ta lite luft och fick syn på rök på andra sidan gatan.

– Min första tanke var att det var en rökmaskin men ganska snabbt insåg jag att det brann så jag kutade dit fort som satan, säger Gustav.

Det första han gjorde var att kolla var det brann för att se om någon var skadad. Branden verkade ha startat i en plasthink, kanske av en fyrverkeripjäs och sedan spritt sig till en garagevägg.

– Just där satt en elcentral så genom den hade branden spridit sig in i garaget. Min första tanke var ”shit, jag måste göra något”.

Efter att ha larmat 112 om branden sprang han tillbaka till sina vänner för att hitta en brandsläckare men det fanns ingen i huset. Då hämtade han en mindre pulversläckare som låg i hans bil.

– Jag började släcka vid elcentralen och sen blev det kalabalik. Mina vänner och flera grannar kom dit, några tog med sig flera brandsläckare.

Medan vännerna knackade på själva bostadshuset tog sig Gustav in genom en sidodörr för att försöka släcka branden inne i garaget. Branden hade utvecklats snabbt men Gustav lyckades i princip släcka den innan polis och brandkåren kom.

– Så här i efterhand inser jag att det inte var så himla smart eftersom det var så rökfyllt, jag fick en hel del rök i lungorna och fick åka till akuten för att utesluta rökförgiftning. Men då ville jag bara hjälpa och göra det bästa jag kunde.

Gustav mötte uppskattning från familjen och grannarna. Brandkåren sa att om han inte stoppat branden i tid fanns risk att hela garaget brunnit ner och att branden kunde ha spridits till huset. Det är alltså möjligt att Gustav räddade både garage, hus och en Porsche som mirakulöst nog klarade sig i det brinnande garaget.

ANNONS

Gustav vill lyfta de fina insatserna från vänner och andra grannar som hjälptes åt.

– Allihopa gjorde en riktigt bra insats. Det var en väldigt speciell start på året.

Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.