ANNONS

Nu börjar bygget av ny skola i Midsommarkransen

Första spadtaget för ny grundskola i Midsommarkransen, vid gamla brandstationen. Mats Kimby, vd In3prenör, skolborgarrådet Lotta Edholm (L) och Claes Magnusson, vd Sisab
Mats Kimby, vd In3prenör, skolborgarrådet Lotta Edholm (L) och Claes Magnusson, vd Sisab, tog första spadtaget.
Processen med att få ett beviljat bygglov har tagit flera år – men nu har den nya grundskolan i Midsommarkransen börjat byggas.
– Äntligen, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (L) som tog första spadtaget.
ANNONS

I flera år har staden planerat byggandet av en ny grundskola i Midsommarkransen. Den gamla brandstationen vid korsningen Bäckvägen/Tellusborgsvägen ansågs som en lämplig plats – men detaljplanen överklagades ända till Mark- och miljööverdomstolen.

ny skola i gamla brandstationen i midsommarkransen

Så här ska den nya skolan se ut. Illustration: Nivå arkitekter

Skolborgarrådet: ”Välbehövligt”

Men på torsdagen togs det första spadtaget för skolan som ska rymma 1050 elever från F-9. Brandstationen byggdes på 40-talet och den lokalen ska bevaras och anpassas för skolverksamhet. Bakom brandstationen byggs huvudskolbyggnaden i fem våningar. Båda husen byggs ihop med en lägre byggnad emellan.

– Ja, äntligen har bygget börjat. Det har tagit fruktansvärt lång tid. Det här är ett typexempel på varför byggen i Stockholm blir väldigt dyra, när det tar så lång tid, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (L).

Att skolan byggs just i Midsommarkransen är viktigt, tycker hon.

– Det betyder jättemycket. Med många barn i området, så är det här väldigt välbehövligt. Det kommer att bli väldigt fint, med den här gamla miljön och den nya. Det blir mer levande.

Första spadtaget för en ny grundskola i Midsommarkransen. Mats Kimby vd In3prenör, skolborgarråd Lotta Edholm (L) och Claes Magnusson, vd Sisab.

Skoborgarrådet Lotta Edholm (L) tog första spadtaget med en specialbyggd spade med tre handtag, tillsammans med Mats Kimby, vd för In3prenör och Claes Magnusson, vd Sisab. Foto: Johanna Kämpe

Brandstationen blir matsal

Brandstationen har kulturhistoriskt värde och får inte rivas. I stället ska den byggas om för att anpassas för skolverksamhet.

ANNONS

– Det var ett krav från staden att den skulle vara kvar, så vi kommer att ha matsalen i den delen, säger Claes Magnusson, vd för Sisab som ansvarar för skolbyggen i Stockholm stad.

Första spadtaget för ny grundskola i Midsommarkransen.

Barnen köade för att få hjälpa till med första spadtaget. Foto: Johanna Kämpe

Till första spadtaget hade ett 70-tal elever från Midsommarkransens skola bjudits in, som också fick prova att gräva i den symboliska grushögen.

– Det är kul med barnen, de kommer att kunna gå i skolan här sedan, säger Claes Magnusson.

Första spadtaget för ny grundskola i Midsommarkransen.

Först gräva – sedan bjöds barnen på bullar och saft. Foto: Johanna Kämpe

Skolan planeras att stå färdig till sommaren 2022 så att eleverna kan flytta in lagom till höstterminen.

I anslutning till skolan, vid Tellusborgsvägen, byggs även 50 nya lägenheter. Enbacksparken rustas upp och en del av parken kommer att bli skolgård för den nya skolan.