Nu börjar kampanjen mot våld i nära relationer

Jesper Blomqvist fotad vid AGA-området på Lidingö.
Jesper Blomqvist i kampanj mot våld i nära relationer.
Kvinnojouren Kerstin lanserar kampanj mot våld i nära relationer.
– Var tredje kvinna på Lidingö har utsatts för våld i en nära relation, säger Ingegerd Smedensjö, Kvinnojouren Kerstin.

Lyssna på Mitt i Lidingös artiklar inlästa av reportern själv. Finns också där poddar finns.


Tittar man brottsstatistiken är ligger Lidingö högre än snittet vad gäller anmälningar om våld i nära relationer.

I dag, tisdag lanserar den lokala kvinnojouren Kerstin en kampanj som handlar om just våld i nära relationer.

– Var tredje kvinna på Lidingö har utsatts för våld i en nära relation, säger Ingegerd Smedensjö, volontär på Kvinnojouren Kerstin och ansvarig för kampanjen som är den största organisationen någonsin gjort.

Sju lokala profiler ska hjälpa jouren att sprida budskapet att våga se se och reagera om man misstänker att någon utsätts för våld i en nära relation. Först ut är före detta fotbollsproffset Jesper Blomqvist.

Lyfter upp barnperspektivet

– Jag visste inte hur vanligt det här var, när man får lite mer inblick känns det ännu det ännu viktigare att lyfta. Tanken bakom kampanjen, att man ska våga se och prata om våld i nära relationer är fin och bra, säger han till Mitt i 

För honom ligger barnen som kommer i kläm i destruktiva relationer extra varmt om hjärtat. Han tror att idrotten kan vara ett andningshål för barnen.

 Det kan ge dem trygghet och möjlighet att öppna upp upp om de utsätts för våld

– Barn och ungdomsidrotten kan vara ett ställe där barn får vara barn, vara sig själva och hitta vuxna som de trivs med. Det kan ge dem trygghet och möjlighet att öppna upp upp om de utsätts för våld, säger han.

Har du någon egen erfarenhet av våld i nära relationer?

– Nej, Det ligger väldigt långt från min egen erfarenhet. Jag växte upp väldigt lugnt och tryggt. Jag inser att jag och min bror var väldigt lyckligt lottade.

En ny ambassadör för kampanjen kommer att lanseras varannan vecka i annonser och i sociala medier.

– Att synliggöra våldet på Lidingö och öka kunskapen om våld i nära relationer är ett viktigt första steg till förändring. Kvinnojouren vill visa hur vi gemensamt kan arbeta för att minska våldet, men också informera om att hjälp och stöd för de kvinnor som utsätts finns att få, säger Ingegerd Smedensjö.

Fakta

Lyssna på Mitt i Lidingö

Prova att lyssna på våra artiklar inlästa av reportern.
Vill du kunna stoppa ner telefonen i fickan och lyssna på flera i artiklar medan du är på språng så funkar det bäst att använda en app som Podcaster, Acast eller Podbean. Klicka på länkarna eller sök på Lyssna på Mitt i Lidingö. Kom ihåg att följa podden, så får du uppdateringar när vi lägger upp nya inlästa artiklar.