4H börjar med konst i Järva

Ann Lillqvist höll i helgen den första workshopen. Deltagarna fick måla hästar.
Ann Lillqvist höll i helgen den första workshopen. Deltagarna fick måla hästar.
Många förknippar 4h-gårdarna i Stockholm med framför allt djur. Men under våren drar 4h igång en kultursatsning där barn och unga kommer få möjligheten att lära sig allt från hantverk till måleri.

4h i Stockholm kommer under våren börja på en stor kultursatsning. Det kommer hållas workshops i allt från måleri till hantverk. Kurserna kommer hållas i Eggeby gård i Järva och de kommer bland annat ledas av Ann Lillqvist.

– Första workshopen smygstartade vi nu i lördags. Då var det måleri med djurtema som stod på schemat. Till en början kommer vi nog att hålla oss till djurtema men vi kommer att släppa det till sommaren och bara syssla med konst och kultur, säger hon.

Inte bara djur

De första kurserna riktar sig till barn och unga mellan 6 och 25 år. Enligt Ann Lillqvist behövs inga förkunskaper utan det enda som krävs är att deltagarna ska ha en vilja att skapa. Att kurserna hålls i 4h:s regi, som kanske är mest kända för att de sysslar med djur, är inget konstigt enligt Ann Lillqvist.

– 4h sysslar med väldigt mycket kultur ute i landet. Det är främst i Stockholm som fokus bara har legat på djur. Men nu har 4h, centralt dragit igång det här för att få igång ett kulturprojekt även i Stockholms 4h, säger hon.

Konstläger i sommar

Under hela våren kommer det hållas workshops i olika konstformer och med olika teman. Men när skolbarnen går på sommarlov trappas verksamheten upp.

– Då kommer vi hålla lägerverksamhet. Vi börjar med ett konstläger och jag tror att det kommer bli jätteroligt. Barnen och ungdomarna kommer få skapa och det är ett sätt att få nya vänner, säger Ann Lillqvist.

Just att deltagarna i workshopsen och lägerna ska få nya vänner är en viktigt del i det här projektet.

– Vi väljer att ha det ute i Järva för att både barn och ungdomar från stan och i närområdet ska få träffas och skapa tillsammans. Järva känns som ett jätteviktigt område för att genomföra något sånt här, säger Ann Lillqvist.