ANNONS

Nu börjar Täby nattvandra igen

Cissi da Silva drar på sig varma kläder för att nattvandra i Kyrkbyn på fredag.
Cissi da Silva drar på sig varma kläder för att nattvandra i Kyrkbyn på fredag.
På fredag, efter ett upphåll på tre månader, kommer nattvandringen åter igång i Täby.
Nu behövs fler engagerade vuxna.
ANNONS

För det långa uppehållet beror på att det inte alltid är tillräckligt många som ställer upp.

– Det kan vara svårt att få folk att vandra. Det är ju frivilligt och man kan inte tvinga någon, säger Cissi da Silva som leder vandringarna i Täby kyrkby.

Hon tog i höstas initiativ till Frivilliga nattvandrare i Täby kyrkby och har fått mycket uppmärksamhet för det.

– Du är den sjätte journalist som ringer, skrattar hon. Det känns som att jag varit med i varenda tidning nu. Så lyft gärna själva grejen.

Det gör vi gärna. Hennes Kyrkbyvandringar är alltså inte de enda, det vandras även i centrum och Gribbylund och där är det kommunen som håller i trådarna.

– Det är bara att komma. Man får vandringsväst, ficklampa och får träffa polis och fritidsledare som berättar vad som gäller.

En vandring utgår från Esplanad, en från Gribbygårds fritidsgård och en från Ica i Kyrkbyn.

Under hösten varierade det stort hur många som dök upp på fredagskvällarna.

– Som minst var vi två personer, som mest tolv.

ANNONS

Just nu funderar Cissi da Silva på att låta nattvandrarna få gå kurser i hjärt- och lungräddning.

– De kunskaperna kan underlätta och ge trygghet, säger hon. Vi har också pratat om att även vandra på lördagar. Många i min grupp kan inte på fredagar. Det skulle nog vara bra, då syns vi mer.

Cissi da Silva växte upp i Kyrkbyn. Hon säger att sammanhållningen är densamma som då. Men en skillnad är att det saknas mötesplatser för unga.

– Förut fanns musikgården Runan. De ungdomar vi pratat med säger att de vill ha en mötesplats där de kan umgås och där det finns andra vuxna att prata med. Det är oftast vad de efterlyser.

Fakta

Så här blir du nattvandrare

• Titta på kommunens hemsida och i Täbys Facebookgrupper för nattvandrare. De heter Frivilliga nattvandrare i Täby (handlar om Kyrkbyn) och Nattvandring i Täby (kommunens vandringar i centrum och Gribbylund)

• Dyk upp vid samlingen på fredag kväll klockan åtta. I Kyrkbyn

• Facebook-gruppen Nattvandring i Täby har i dag 174 medlemmar. Frivilliga nattvandrare har 208 medlemmar. ”Vi behöver fler aktiva medlemmar, sådana som dyker upp”, säger Cecilia da Silva.

ANNONS