ANNONS

Snösätras södra del jämnas med marken – nu börjar rivningen

Snösätra, norra delen. 3 augusti 2020.
Halva Snösätra industriområde kommer försvinna.
På måndag påbörjas rivningsarbetet av Snösätras södra del för att göra plats åt ny skog.
– Det har varit väldigt upprört. Hur ska det bli? säger Bobbie Olesen.
ANNONS

För två år sedan beslutades att de södra delarna av Snösätra industriområde skulle ingå i Rågsveds naturreservat. Därmed ska byggnaderna på området bort, ett arbete som börjar nu på måndag.

– Staden kommer nu att stängsla in den södra delen av Snösätra industriområde för att kunna påbörja den entreprenad som ska återställa området till naturmark. En av de första åtgärderna är rivning av byggnader. Efter rivningen kommer provtagning av marken utföras för att utreda saneringsbehovet samt lämplig metod. Detta ligger sedan till grund för när saneringen kan inledas, skriver Nina Morling, enhetschef på exploateringskontoret, i ett mejl till Mitt i.

Snösätra industriområde, del av Rågsveds naturreservat. 4 augusti 2020.

Bakom träpelarna börjar Rågsveds naturreservat. Foto: Niklas Thim.

På vardera sida om vägen sitter två trästolpar. De markerar var naturreservatet börjar – allt bakom stolparna ska nu rivas.

Beslutet påverkar både den årliga festivalen, men framför allt de verksamheter som huserar i lokalerna.

Junior Lindgren och Bobbie Olesen från Kulturkvarter Snösätra. 3 augusti 2020.

Junior Lindgren och Bobbie Olesen från föreningen Kulturkvarter Snösätra. Foto: Niklas Thim.

– Det har varit väldigt upprört. Hur ska det bli? Att flytta ett helt lastbilsföretag med alla delar, verktyg och maskiner… Det är världens jobb, säger Bobbie Olesen från föreningen Kulturkvarter Snösätra.

ANNONS

Bilentusiaster protesterar när Snösätra ska rivas

– Det är mycket som kommer att hända som vi inte vet hur det kommer påverka oss som förening och våra verksamheter som vi har här. Väggmetrarna vi har haft har gjort det här till en av de största festivalerna i Europa. Nu tar man bort hälften och då blir vi i storlek som en vanlig festival, säger Junior Lindgren från Kulturkvarter Snösätra.

Skejtarna: ”Riv inte Snösätra – ta hand om det vi har”

Graffitiväggarna försvinner

I områdets södra del finns de största byggnaderna med de mest populära väggarna för gästande graffitikonstnärer. Junior Lindgren berättar att just de här väggarna är anledningen till att man har kunnat locka större artister till Snösätra.

– Vi har jobbat stenhårt med att få hit kulturpersoner från hela världen. Vissa av de största väggarna försvinner nu, då blir det också att platsen för att göra de stora verken som stora artister kräver, den finns ju inte. De vill inte komma och måla två meter högt, de vill ha en hel husvägg. Det finns inget sånt här någon annanstans, folk väljer att komma till Stockholm för att se det här, säger han.

Snösätra, södra delen. 4 augusti 2020.

Byggnader och fordon ska bort från den södra delen. Foto: Niklas Thim.

Marken ska saneras

När rivningsarbetet är klart kommer marken saneras. Preliminär start för saneringsarbetet är 2021. Därefter är planen att ny skog ska få växa fram på platsen.

Under tiden som arbetet med den södra delen pågår kommer den norra delen av Snösätra fortsatt vara öppen.

Snösätra, norra delen. 3 augusti 2020.

Områdets norra del kommer fortsätta vara öppen. Foto: Niklas Thim.

– Det norra området berörs inte av entreprenaden som startar nu. Parallellt med entreprenaden i södra delen tittar staden, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd i samråd med kulturnämnden och exploateringsnämnden, på förutsättningarna för en kulturplats i norra Snösätra. Tills vidare fortsätter det som industriområde, men under tiden går det fortsatt att söka tillfälliga tillstånd för olika kulturverksamheter, vilket vi uppmuntrar, skriver Nina Morling.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.