Min lokala hjälte

Nu börjar det smälla på Katarinavägen

Sprängning vid Slussen pågår.
Sprängning vid Slussen pågår.
I tisdags morse började man spränga på Katarinavägen. Under dagen kommer det sprängas två gånger till och så kommer det fortsätta i åtta veckor till.
– Det gick jättebra, allting gick enligt plan, säger Eva Rosman, kommunikatör på Slussenprojektet efter morgonens första salva.

Innan jul kunde Mitt i Södermalm meddela om planerna på att börja spränga på Katarinavägen. I tisdags drog sprängningarna igång klockan 09.00.

– Det gick jättebra, allting gick enligt plan, säger Eva Rosman, kommunikatör på projekt Slussen.

Nästa sprängning sker dagligen klockan 12 och den sista klockan 15. Och så kommer det pågå i åtta veckor framöver vilket kommer innebära begränsad framkomlighet för gångtrafikanter och cyklister.

– Gång- och cykelvägarna stängs av cirka fem minuter innan man spränger med hjälp av sirener och flaggvakter. Om våra vibrationsmätare inte reagerar på explosionen öppnar man spärrarna. Varje sprängning innebär en avstängning på ungefär 5-6 minuter, säger Eva Rosman.

Hon var själv på plats under dagens första sprängning.

– Jag stod på Katarina gångbro och där har man en fantastisk vy över gropen där man spränger och på människorna som väntar. Det var först planerat att man skulle stänga av bron, men den visade sig vara tillräckligt långt bort för att hållas öppen.

Känner man av explosionerna?

– Nej, inte särskilt mycket. Det låter ungefär som en dov duns. I tunnelbanan kände vår personal av lite grann, men man måste nästan vara medveten om att man spränger för att märka av det.

Hur försäkrar man sig om att sprängningarna inte skadar någonting?

– Vi har vibrationsmätare i ett 20-tal fastigheter som är känsligt inställda och närmar sig vibrationerna i närheten av de uppsatta gränsvärdena larmar de direkt.

Man spränger bort berget för att kunna ge plats åt Katarinavägens nya konstruktion. Efter åtta veckor blir det ett avbrott i tre månader innan man påbörjar en ny 8-veckorsperiod. Det finns en reservtid klockan 17 om det behövs sprängas mer, men eftersom man inte får spränga när det mörkt kan den tiden inte utnyttjas förrän till sommaren.