ANNONS

Snart börjar det sprängas på Katarinavägen

Katarinaberget år 2015.
Katarinaberget år 2015.
Tolv tusen kubikmeter sten ska sprängas bort för att göra plats åt Katarinavägens nya konstruktion. Det betyder att det kommer sprängas tre gånger om dagen från och med januari.
ANNONS

Under tisdagen kunde man känna att perrongen i Slussen vibrerade en aning. Men det var ingen fara utan vibrationerna var orsakade av maskiner som rev betong intill väggen mot perrongen.

– Vi har vibrationsmätare uppsatta och deras utslag var inte ens i närheten av några gränsvärden. Det var ingenting farligt, säger Eva Rosman, kommunikatör på Slussenprojektet.

Däremot lär det smälla högre nu när Stockholms stad planerar att börja spränga på Katarinavägen efter nyår. Det bli tre sprängsalvor om dagen från och med 10 januari, med en siren som varnar innan.

– Då kommer man kanske höra, men vi kommer att gå ut i tid och meddela om detta till allmänheten, säger Eva Rosman.

Tiderna för sprängning är klockan 09.00, 12.00 och 15.00 med en reservtid klockan 17.00. Innan de smäller av kommer gång- och cykelvägar i närheten att stängas av. Det är upp emot tolv tusen kubikmeter berg som ska bort under 2017, därför kommer sprängningarna behöva utföras i perioder under hela året.

Området är ganska känsligt för vibrationer, därför behöver man smälla med småsalvor, vilket gör att arbetet tar längre tid. Katarinavägen planeras att öppna 2019.

ANNONS