Nu börjar den stora visningshelgen

Patrik Malmgren, mäklare på Mäklarhuset, tror på en stabilare bostadsmarknad framöver.
Patrik Malmgren, mäklare på Mäklarhuset, tror på en stabilare bostadsmarknad framöver.
Fler bostäder än vanligt ligger ute på marknaden inför årets stora visningshelg i kommunen. Det menar lokala mäklare som tror att säljare och köpare har närmat sig varandra efter fjolårets stora prisfall. Bostadsmarknaden i Upplands-Bro har återhämtat sig bättre än i övriga Stockholm.

– Jag tror att prissättningen håller på att plana ut, efter en nedåtgående trend under början av året, säger Patrik Malmgren, mäklare på Mäklarhuset i Kungsängen.

Han menar att många som ville sälja sina bostäder i fjol drog tillbaka annonserna på grund av prisfallet, men att flera ligger ute igen. Till skillnad från många andra områden i Stockholm där priserna sjunkit konstant under hela året, har bostadsmarknaden i Upplands-Bro börjat återhämta sig. Sedan bottennivån i juli då kvadratmeterpriset låg på 28 746 kronor ,har siffrorna vänt uppåt till 31 798 kronor i december, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Stor visningshelg

De stora visningshelgerna äger vanligtvis rum i slutet av januari, men i år har trycket på marknaden flyttats fram. En anledning är det nya amorteringskravet. Med start den 1 mars 2018 måste lån som överstiger 4,5 gånger hushållets inkomster före skatt, årligen betalas av med ytterligare en procent.

Patrik Malmgren tror dock att Upplands-Bro inte kommer att påverkas i lika hög utsträckning som innerstaden, eftersom bostadspriserna inom kommunen är betydligt lägre.

Per Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungsängen, är av en annan åsikt.

– De som har köpt en lägenhet i vårt området har ofta anpassat det efter sina inkomster, som generellt är lägre än i Stockholms innerstad, säger han.

Detta kan i sin tur vara positivt för säljare i Upplands-Bro.

– De som inte har råd inne i stan kanske vänder blicken längre ut, vilket kan dämpa fallet här.

Per Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungsängen. Foto: Fastighetsbyrån

Tror att säljare och köpare närmar sig varandra

Bägge mäklare tror att säljarna och köparna har närmat sig varandra, vilket i så fall innebär att priserna kommer att ligga på en jämnare nivå framöver.

– Vi ser att några köpare har lite bråttom och gärna vill köpa innan det nya amorteringskravet. Ännu fler passar på att sälja. Just nu är det en hyfsad balans. Vi får se vad som får övertaget. Men jag tror på en stabilisering med bättre balans mellan utbud och efterfrågan, säger Per Andersson.

Små lägenheter är attraktiva

Han menar att små bostäder i centrala lägen är mest eftertraktade vad gäller lägenheter. Betydligt färre villor och olika former av hus är till försäljning, vilket gör att priserna inte förändras lika mycket här.