Nu börjar utesäsongen i Vasastan

Restaurang Taks terrass öppnar i maj på Brunkebergstorg.
Restaurang Taks terrass öppnar i maj på Brunkebergstorg.
Bra att hela Drottninggatan blir bilfri, tycker Joakim Kihlberg.
Bra att hela Drottninggatan blir bilfri, tycker Joakim Kihlberg.
Maria Ulfvarson, som arbetar vid Brunkebergtorg, är glad att torget kommer att göras mer l
Maria Ulfvarson, som arbetar vid Brunkebergtorg, är glad att torget kommer att göras mer l
På lördag, 1 april, drar uteserveringssäsongen i gång på allvar.
På lördag, 1 april, drar uteserveringssäsongen i gång på allvar.
Bort med mössor och vantar – på med solbrillorna. Nu börjar utomhussäsongen.
Här i Vasastan blir det i år fler uteserveringar, pop-up-parker och mer stadsliv. Bland annat ska bortglömda Brunkebergstorg torg väckas till liv.

Brrr. Dunk. Dunk. Hackahackahacka. Arbetet pågår för fullt bakom byggplanket runt Brunkebergstorg. Här ska det ödsliga torget förvandlas till en levande del av centrum, om stadsplanerarna får som de vill.

Nya planteringar, fontäner och kanske främst takrestauranger ska locka till aktivitet runt torget, som länge varit en öde och tämligen bortglömd yta.

Bra att det händer något här, tycker Maria Ulfvarson som arbetar vid Brunkeberg.

– Jag tycker det vore jätteroligt om det blir mer levande. Det har ju varit lite aktiviteter här innan, under kulturveckan till exempel. Men tycker det låter bra om det händer mer.

I juni står den nya torgytan färdig, och förra veckan slog de två nya hotellen upp sina portar och takbar för allmänheten. Terrassen, på bild nedan, öppnar dock först i maj.

Ny sommargågata

Vasastan ska även få en ny sommargågata. Tidigare har Rörstrandsgatan, mellan Birkagatan och Vikingagatan, rensats på bilar under sommarmånaderna. Men i år kommer även den sista stumpen av Drottninggatan, mellan Tegnér- och Observatoriegatan, att göras bilfri.

Från maj till september kommer staden att plocka bort parkeringsplatser och låta gångarna ta över hela gatans bredd. Bra att bilarna får maka på sig, tycker Joakim Kihlberg som promenerar på Drottninggatan.

– Fler människor som rör sig på gatorna, det är bra. Jag tycker att man ska undvika bilar i innerstan så långt det är möjligt. Och fler uteserveringar tackar man inte heller nej till, säger han.

Parkering blir park

Roslagsgatan är en annan plats där staden vill att det ska hända saker. Gatan kan inte bli en regelrätt sommargågata, eftersom blåbuss 2 kör här. Istället vill staden använda parkeringsplatser för att ställa upp till exempel tillfälliga uteserveringar eller pop-up-parker.

– Jag är övertygad om att vi kommer att få till ett samarbete gällande Roslagsgatan, säger Hans-Olov Blom, projektledare för Levande Stockholm.

Utöver pop-up-parkerna, sommargågatorna och restaurangernas regelrätta uteserveringar tror Hans-Olov Blom att det blir allt fler som kommer att passa på att göra just parkeringsplatser till tillfälliga parker.

– Det är en jätteförfrågan när det gäller det här konceptet.

Information kommer att gå ut till de boende i områdena där man informerar om vilka platser som blir sommargågator och där kommer man också berätta om möjligheten att ansöka om tillfällig uteservering i parkeringsplats.

Fakta

Här är stans sommargågator

Skånegatan med Nytorget i huvudsak likt 2016 med utredning om möjlighet att använda parkeringsplatser för tillfälliga uteserveringar på Skånegatan mot Östgötagatan.
Swedenborgsgatan, i huvudsak likt 2015 och 2016.
Rörstrandsgatan, i huvudsak likt 2016 med utredning om möjlighet att använda parkeringsplatser för tillfälliga uteserveringar mot Norrbackagatan.
Genomföra sommargågata på Drottninggatan mellan Tegnérgatan och Observatoriegatan koordinerat med arbetet enligt Gångplan för Stockholm.
Utreda möjligheteten att skapa gångströmmar till nya Brunkebergstorg med koppling till den sommarinstallation som sommartid realiseras vid Gustaf Adolfs Torg.
Utreda möjligheteten att skapa en sommargågata utmed Hornsbergs Strand.
Tio mobila pop up-parker planeras runt om i innerstaden och ytterstaden.

Källa: Stockholm stad
Fakta

Levande Stockholm

Trista och ogästvänliga gatustumpar, torg och parkeringsplatser ska förvandlas till levande gaturum, uteserveringar och mötesplatser. Det är ett av målet med stadens projekt ”Levande Stockholm”.
Fastighetsägare, näringsidkare och restauranger ska tillsammans utveckla Stockholm och göra staden mer levande genom ett mer kreativt användande av gaturummet som är till nytta för stockholmare.

Källa: Stockholm stad