Börje ger upp båtlivet

Börje och Birgitta Ahlstedt har inte ångrat att de gjorde sig av med båten. ”Det har varit skönt att slippa hålla på med båten och nu har vi ett bekymmer mindre”, säger han.
Börje och Birgitta Ahlstedt har inte ångrat att de gjorde sig av med båten. ”Det har varit skönt att slippa hålla på med båten och nu har vi ett bekymmer mindre”, säger han.
Mörka nätter och obevakade båtar gör september till båtmotortjuvarnas högsäsong. Skådespelaren Börje Ahlstedt och hans fru har gett upp kampen mot tjuvligorna och sålt båten efter fem stölder.

– Vi tröttnade, säger han.

Förra måndagen blev tre båtar stulna från Hanstanäsbryggan. De hittades dagen därpå i närheten – men motorerna var borta.

Enligt polisen står troligtvis en eller flera ligor från Östeuropa bakom dessa och flera liknande stölder som skett de senaste veckorna. Totalt anmäldes 16 båt- och båtmotorstölder mellan den 20 augusti och 4 september i Värmdö kommun. Det är när fritidhus­ägarna lämnar sina båtar obevakade vid småbryggor som det är särskilt lätt för tjuvarna att komma undan.

– Det är mörkt på morgonkvisten och färre människor i skärgården – då börjar den här brottsligheten igen, säger Fredrik Josefsson, förundersökningsledare vid sjöpolisen.

Några som har råkat ut för de här ligorna flera gånger är Börje och Birgitta Ahlstedt. Senast en morgon i juni gick de ner till bryggan i Alsvik och möttes av en tom båtplats.

– Då tänkte jag ”inte nu igen, jag blir tokig”. Det är dötrist, säger Börje Ahlstedt.

Parets båt hittades senare vid Djurö, men motorn var borta. ­Under de tio år som paret har bott på Värmdö har de blivit bestulna på tre båtar och två motorer. Den här stölden blev droppen.

– Nu har vi tröttnat på det här, säger Börje Ahlstedt, som helt sonika bestämde sig för att göra sig av med båten.

Oftast går stölderna till så att tjuvarna för båten till en plats där det är lätt att komma ner med en bil.

– Ett typiskt scenario är att ligorna där stjäl motorn, lastar in den i en minibuss, åker till annan plats lastar över stöldgodset i en lastbil. Sedan kör de ut ur landet när de har tillräckligt många motorer, säger Fredrik Josefsson.

Det är svårt att hitta gärningsmännen och polisen har inga spår när det gäller sommarens stölder.

– När det inte finns några inrapporterade fordon eller andra tekniska spår är det otroligt svårt, ­säger Fredrik Josefsson.

Ligorna är nämligen proffs.

– De har tittat ut platserna innan och har walkie talkies med sig för att kunna vakta och varna om någon närmar sig. Chansen att ta dem på bar gärning är nästan obefintlig, säger Fredrik Josefsson.

Att tjuvarna kommer just hit beror på att det finns så många obevakade bryggor i Stockholms skärgård.

– Polisen i Litauen har beskrivit Sverige som ett smörgåsbord för båttjuvarna.

Fakta

Så skyddar du din båt från ligorna

Bommar som gör att obehöriga inte kan köra ner till bryggor försvårar tjuvarbetet.

Ta bort motorn från båten och förvara den bakom lås och bom.

Är båten stöldmärkt kan en eventuell köpare kolla upp om motorn är anmäld stulen.

Vänta inte in sista soldagen för en sista dagstur – om du inte ser till båten på flera veckor är det bättre att ta upp den direkt.

Källa: Sjöpolisen, Kanholmsfjärdens marina