Nu ska bortglömda gamla kvarnen få nytt liv

Stig Eriksson, Henry Aspeqvist och Leif Lennbom från Spånga hembygdsförening.
Stig Eriksson, Henry Aspeqvist och Leif Lennbom från Spånga hembygdsförening.
Ingången till kvarnen har spikats igen och taggtråd har satts upp.
Ingången till kvarnen har spikats igen och taggtråd har satts upp.
Henry Aspeqvist berättar för Sofie Aspeqvist och Linda Elmqvist från kommunen, om kvarnen.
Henry Aspeqvist berättar för Sofie Aspeqvist och Linda Elmqvist från kommunen, om kvarnen.
Tidigare stod kvarnen på Observatoriekullen i Vasastan. Hit flyttades den på 1880-talet.
Tidigare stod kvarnen på Observatoriekullen i Vasastan. Hit flyttades den på 1880-talet.
Uppe på kullen, dold bland träden, i utkanten av Stora Ursvik står den gamla 1600-tals kvarnen – Sundbybergs äldsta träbyggnad enligt Spånga Hembygdsförening.
Det är snart 100 år sen den var i bruk och sedan dess har den förfallit. Nu lovar Förvaltaren att ge den nytt liv.

Kvarnen – Stora Stampan – från 1600-talet är, i konkurrens med Rissne gård, Sundbybergs äldsta träbyggnad, enligt Spånga Hembygdsförening.

På 1880-talet flyttades den till kullen i utkanten av Stora Ursvik, mellan nya och gamla Enköpingsvägen. På 1920-talet slutade man att använda den och sen dess har den förfallit.

Skogskullen där kvarnen står ska bli mer lik en park framöver. Karta: hitta.se

För ett par veckor sedan när Leif Lennbom från Spånga Hembygdsförening gick förbi här så stod dörren på vid gavel och det regnade in.

– Det är även folk som tagit sig in och bott här, säger han.

Förvaltaren som äger marken och kvarnen har efter det spikat igen dörren och satt upp taggtråd för rampen som leder upp till entrén.

Lekpark och odlingar ska ordnas

I går, måndag, hade Spånga Hembygdsförening bjudit ut representanter från Sundbybergs kommun för att prata om kvarnen som de tycker lämnats vind för våg. Kvarnen och kullen där den står tillhörde Spånga fram till 1940-talet och Hembygdsföreningen känner fortfarande ett ansvar för den.

– Vi vill se till att kommunen gör något bra av platsen, säger Henry Aspeqvist på hembygdsföreningen.

Tidigare stod även en annan kvarn – Holländaren – på kullen, plus en kvarnbostad och ekonomibyggnader. De har dock brunnit ner under åren. Foto: Spånga Hembygdsförening

Kullen är tänkt att bli mer av en park framöver berättar Linda Elmqvist, delprojektledare för Ursvik på stadsledningskontoret.

– Inga detaljer är spikade än, men det kommer byggas en förskola i anslutning till parken så det kan bli plats för småbarnslek här, och stadsodlingar till exempel, säger hon.

Under nästa år ska man hålla samråd över detaljplanen för västra och norra Stora Ursvik, där kvarnen och kullen finns med som en del. Inom fem år hoppas Linda Elmqvist att man kan påbörja jobbet med parken.

Ska få nya vingar

Therese Lundborg, fastighetsutvecklare på Förvaltaren lovar att se till att kvarnen snyggas till innan man påbörjar arbetet med resten av parken. Den ska även få nya vingar lovar hon.

– Ambitionen är att sätta igång med jobbet kanske redan i sommar. Det vore också kul att ge informationen från hembygdsföreningen tillbaka till platsen, kanske med hjälp av skyltar som berättar om historien, säger hon.

Det ska bli en central plats igen.

Henry är nöjd över mötet.

– Det  finns en stor enighet att göra något åt kvarnen vilket är kul. Förr var detta en central plats i Sundbyberg, Gamla Enköpingsvägen var huvudväg och det låg ett kafé här nere på hörnet, berättar Henry.

– Det ska bli en central plats igen, säger Linda Elmqvist.