Bortglömda mynt kan rädda livet på många barn

483 påsar med vätskeersättning får varje svensk ihop om hen tömmer skramlet hemma.
483 påsar med vätskeersättning får varje svensk ihop om hen tömmer skramlet hemma.
Innan mynten blir värdelösa hoppas UNICEF att pengarna kan ge rent vatten åt fattiga barn. Med hjälp av en bostadsannons för en lägenhet som är till salu i Råsunda visar organisationen hur mycket vätskeersättning varje hushåll kan bidra med.

På fredag blir flera av våra äldre mynt och sedlar obrukbara att handla med. Riksbanken förmodar att det ligger mynt och skräpar hemma hos svenskarna till ett samlat värde av två miljarder kronor.

Det har fått svenska UNICEF att räkna ut att varje hushålls myntskrammel räcker till 483 påsar med vätskeersättning.

Genom vårt initiativ hoppas vi att fler svenskar ska få upp ögonen för hur mycket mynt de har liggande hemma, säger Andreas Eriksson, UNICEF Sveriges kommunikationschef.

Det skulle rädda livet på många barn i fattiga länder skriver UNICEF i ett pressmeddelande:

– Genom vårt initiativ hoppas vi att fler svenskar ska få upp ögonen för hur mycket mynt de har liggande hemma som snart blir värdelösa, och som kan göra nytta för barn i världen, säger Andreas Eriksson, UNICEF Sveriges kommunikationschef.

Bostadsannons visar antalet påsar

Nu hoppas organisationen att svenskarna tar tag i saken och tömmer sina byrålådor och jackfickor på mynt och sätter in dem på deras konto 902001-7 via Forex växlingskontor innan helgen.

För att göra insamlingen mer lokal har UNICEF även fått utforma en bostadsannons åt Erik Olsson Fastighetsförmedling.

I annonsens bilder på en trerummare som är till salu på Råsundavägen 160 i Solna, syns påsar med vätskeersättning som motsvarar värdet på mynten som spås finnas i varje hem.

Pengarna UNICEF får in går till deras arbete