Bortglömt torg kan ge plats för nytt kulturhus

Ted Thorngren som ofta besöker öppna förskolan i Tyresö centrum undrar varför torget framför är så lämnat åt sitt öde.
Ted Thorngren som ofta besöker öppna förskolan i Tyresö centrum undrar varför torget framför är så lämnat åt sitt öde.
Torget mellan Mästargrillen, vårdcentralen och Bio Forellen, med sin gräsfyllda betongcirkel, är så bortglömt att det inte ens har ett namn.

Nu har arbetet med att lyfta platsen börjat.

Framför vårdcentralens entré finns något som väcker förundran – en stor betongcirkel med en lampa i mitten. Inne i cirkeln växer knähögt gräs.

– Vad är detta? Först tänker man inte på den, men när man väl fått syn på den går den inte att släppa. Hela torget ser ju helt bortglömt ut, säger Ted Thorngren som bor i närheten och som ofta går förbi cirkeln på sin väg till öppna förskolan ovanför vårdcentralen.

På Newsec som sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka förvaltar Tyresö centrum, inklusive markbiten med betongringen, kan ingen svara på vad cirkeln är till för.

Däremot meddelar centrumchefen Ari Raudasvirta att man till nästa sommar ska se över hela utrymmet för att öka trivseln där.

– Vi har börjat med området vid O Leary’s och snart öppnar också Taco Bar strax intill och båda de restaurangerna ska ha uteservering till sommaren, säger han.

Hur man ska gå vidare med just betongcirkeln är ännu inte klart, men Ari Raudisvirta säger att man ska börja med att undersöka behovet av parkeringsplatser.

– Sedan får vi se vad vi gör, men målet är att öka trivseln på hela torget, säger han.

Även Tyresö kommun äger mark på den här sidan av Tyresö centrum och där är planerna desto mer storslagna.

I ett start-pm som politikerna antagit, beskrivs bostäder där Forellskolan ligger – samt ett helt nytt kulturhus där biblioteket i framtiden skulle hysas in.

Det nya kulturhuset skulle, enligt kommunens planchef Sara Kopparberg, kunna ligga där Mästargrillen står i dag.

– Men vi har bara börjat titta på det. Vi äger inte all mark och därför avvaktar vi för att se vilka markägare som är intresserade av att göra något. Vi vill ju inte bygga in oss utan att på sikt veta vad vi vill, säger Sara Kopparberg.

Heter torget något?

– Nej, inte vad jag vet. Men här på kontoret har vi börjat kalla det Bollmora torg.