Bortskämda ungdomar i tv-rutan

Ben Mitkus, 21, från Jakobsberg.
Ben Mitkus, 21, från Jakobsberg.
Hanna Lilja, 21, från Viksjö.
Hanna Lilja, 21, från Viksjö.
Emre Aytekin, 19, från Jakobsberg.
Emre Aytekin, 19, från Jakobsberg.
Daniel Paris från Viksjö vann första säsongen av Ung & Bortskämd.
Daniel Paris från Viksjö vann första säsongen av Ung & Bortskämd.
De är unga, de är bortklemade av sina föräldrar - och de kommer från Järfälla.

Nu ska Ben, Emre och Hanna få lära sig att ta ansvar, plocka i diskmaskinen och bädda sängen.

I årets upplaga av tv-programmet Ung & Bortskämd, som har premiär på TV3 den 2 februari, är tre av de sju lata ungdomarna från Järfälla. Det är heller inte första gången som kommunen är representerad i realitysåpan.

I programmets första säsong tog Daniel Paris från Viksjö hem segern.

Är Järfällas ynglingar ovanligt bortklemade, kan man undra.

– Nej, jag tror inte att Järfällabor är mer bortskämda än några andra, men den här säsongen kanske kommer att bevisa motsatsen för mig, säger Daniel Paris.

För honom blev programmet startskottet på en karriär som bloggare och programledare.

– Det var också det som gav inspirationen till min kokbok. Under programmet väcktes tanken att skriva en första hjälpen i köket för alla unga som är precis som mig. Jag lärde mig faktiskt att stå på egna ben genom Ung & Bortskämd.

Inte heller Ann-Christin Gummesson, skolkurator i Järfälla, som också jobbar med att hjälpa föräldrar att kommunicera bättre med sina barn, tror att ungdomarna i Järfälla är extra bortskämda.

– Nej, absolut inte. De skiljer sig inte från barn i övriga Sverige, säger hon.

Till föräldrar som tycker att deras barn borde hjälpa till mer hemma och ofta har konflikter kring det har hon flera konkreta råd.

– Se till att ha en stund varje dag då du är tillsammans med ditt barn. Då ska du vara närvarande och inte stressa runt med matlagning eller kolla mobilen.

Ett annat råd är att fokusera på det som fungerar. Ge barnet uppskattning för det som den gör bra.

– Ett tredje tips är att hålla sig lugn. Föräldrarna är förebilder för barnen. När en konflikt blossar upp är det viktigt att fokusera på den. Om barnet tycker att det inte har fått tillräckligt med pengar, blir arg och säger fula ord är det viktigt att inte skapa en konflikt kring det också.

I stället ger Ann-Christin Gummesson rådet att vänta tills barnet har lugnat ner sig och sedan försöka lösa den ursprungliga konflikten.

Ben Mitkus, 21 år, bor hos mamma i Jakobsberg:

Vad har du lärt dig under programmet?

– Att vara mer försiktig med sin budget. Jag har börjat slösa mindre på onödiga saker. Förut kunde jag stå på pendeltågsperrongen och slösa en hundring i Selectaautomaten varje gång.

– Jag har också lärt mig att göra i ordning efter mig. Det man stökar ner ska man göra i ordning, så länge man gör det så är det lugnt.

Vad tycker din mamma om hur du förändrats?

– I början var det som en chock för henne. När jag började diska helt frivilligt tog hon fram mobilen och började filma. Hon var jättestolt, och glad, antar jag.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har tänkt hålla på med Youtube. I början av 2017 har jag tänkt komma ganska högt upp på Youtube. Jag har också tänkt föra in musik, tillsammans med min syster, du vet brother and sister, vi sjunger tillsammans. Om jag får en stor publik på Youtube så blir allt annat mycket enklare. Det är min plan just nu.

Hanna Lilja, 21 år, bor hos föräldrarna i Viksjö:

Hur var det att spela in programmet?

– Det var jäkligt kul! En otrolig upplevelse, men jag vet inte om jag skulle göra om det igen. Det jag minns mest är strutsfarmen. Vi fick rida på strutsar och göra riktigt skitgöra. Jag kommer aldrig att glömma hur det luktade. När vi ute och festade var också jävligt kul.

Vad har du lärt dig?

– Jag har nog inte förändrats som person, men tänker till en extra gång. ”Ska jag ställa undan min tallrik? Då blir mina föräldrar glada.” Och jag har det inte lika stökigt på rummet längre!

– Och så har jag lärt mig det vi fick göra när vi var ute på jobben, grejer som jag aldrig testat förut, som att ta hand om strutsar och att handtvätta. Det var inte så kul.

Vad har du för framtidsplaner?

– Just nu jobbar jag på Ica, men har inga exakta planer för framtiden. Jag låter det rulla på och ser vad som händer. Jag tycker fortfarande att det är roligare att vara ute och festa, så jag kommer inte att jobba ihjäl mig än på ett tag.

Emre Aytekin, 19 år, bor hos mamma i Jakobsberg:

Vad minns du mest från inspelningstiden?

– Strutsfarmen! Det var min födelsedag och jag fick gå runt och plocka bajs och mocka skit. På min födelsedag!

Vad var roligast?

– Vi fick prova på en massa olika jobb och åka runt utanför Stockholm. Det var roligt, även om det var jobbigt ibland. Mycket var helt nytt för mig, så det var spännande.

Hur har du förändrats efter programmet?

– Det är samma. Det är min mamma som gör allting, även om jag hjälper henne ibland.

Vad hjälper du till med då?

– Nä, jag gör ingenting faktiskt. Det är hon som gör allt.

Vad säger hon om det?

– Hon är van.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag ska försöka hitta ett jobb och sedan ska jag satsa på karriären.

Vadå för jobb?

– Modell.