Efter två år dök bortsprungna Musse upp – nästan 20 mil hemifrån

Pernilla Nylander Gustafsson hade gett upp hoppet helt. Men efter två år dök hennes katt Musse upp – i en helt annan stad.
Pernilla Nylander Gustafsson hade gett upp hoppet helt. Men efter två år dök hennes katt Musse upp – i en helt annan stad.
När Musse varit borta i tre dagar började familjen i Kungsängen ana oråd och efterlyste honom. Två år senare hade de gett upp hoppet. Men när allt tycktes som mörkast kom samtalet de aldrig trodde att de skulle få – från Borlänge.

För snart två år sedan var Pernilla Nylander Gustavsson hemma i Kungsängen och väntade på sin katt, Musse.

– Han är en kille som gillar att vara ute, så vi reagerade inte först. Men han har alltid kommit hem på kvällarna och ätit, så när det gått två, tre dagar började vi bli oroliga.

Musse var lite av en lokal kändis, och väldigt kontaktsökande. En favoritsyssla var att ligga vid busshållplatsen och träffa folk.

– Flera gånger har folk lagt ut bild på Facebook och trott att han varit hemlös, så då har jag fått gå in och säga till att han har ett hem, säger Pernilla Nylander Gustafsson.

Gav upp hoppet

Men nu anmälde hon honom saknad. Musse var märkt med ett serienummer i örat, och skulle gå att identifiera om någon hittade honom – eller om han varit med om en olycka.

Ganska snart fick hon höra att folk sett honom centralt i Kungsängen.

– Så jag åkte dit och ropade, och skramlade med mat.

Men Musse dök inte upp. De fortsatte leta, och med tiden försvann hoppet, lite i taget.

– Vi hade till och med slutat prata om honom, för pappa blev ledsen, säger hon.

Svårtytt ID

Två år gick utan att de hörde någonting över huvud taget, och hon hade landat i att Musse förmodligen råkat ut för en olycka.

Men förra veckan ringde det på telefonen.

Ett katthem sa att Musse var hittad.

I Borlänge.

– Det kändes fantastiskt, och overkligt. Jag och min man var på landet, och det tog ett par timmar innan vi verkligen förstod.

Musse har betytt särskilt mycket för hennes pappa sen hennes mamma gick bort, säger Pernilla Nylander Gustafsson.

Eftersom de hade semester kunde de sätta sig i bilen direkt, och åka fyra och en halv timme till Borlänge. Kattbur och halsband köpte de på vägen, i Norrtälje.

– Det var så att en äldre kvinna trodde att han var hemlös och tog hand om honom i Kungsängen.

När veterinären inte kunde tyda Musses ID-nummer behöll hon honom. Efter ett tag gavs han bort till en annan ägare, och till slut hamnade han på katthemmet. De ansträngde sig för att få fram serienumret – och lyckades.

Utekatt behöver inte betyda hemlös

Det visade sig även att Musse vid något tillfälle blivit ID-märkt med chip efter han sprungit bort. Pernilla Nylander Gustafsson tycker att det borde krävas av lagen, för alla katter.

– Det har kommit en ny lag nu om att man inte får överge sin katt, men den blir ganska svag om man inte kan knyta katten till rätt ägare.

Nu har Musse blivit lite av en kändis, och både rapporterats om i Dagens Nyheter, Aftonbladet, TV4, P4 Dalarna, Norrtelje tidning och Dala-Demokraten.

Hon tror också att många är lite för snabba med att bedöma en katt som hemlös.

– Jag tror att människor menar väl, men katter är strövare, de gillar att vara ute. Det behöver inte betyda att man är hemlös. Börjar man bjuda en katt på mat så stannar den ju, jag tror att man ska vara försiktig med att mata en främmande katt. Låter man bli det brukar den gå hem.