ANNONS

Deras grupp ska stoppa inbrott i Vasastan

Björn och Erik är aktiva i en Facebook-grupp som har som mål att öka tryggheten.
Björn och Erik är aktiva i en Facebook-grupp som har som mål att öka tryggheten.
Bostadsinbrotten ökade kraftigt under 2017 på både Norrmalm och Östermalm.
Bosamverkan lyfts fram av lokalpolisen som ett sätt att vända utvecklingen.
– Det handlar om att sprida kunskap och öka medvetenheten, säger Björn som startat en Facebook-grupp för de som bor i området kring Matteuskyrkan i Vasastan.
ANNONS

165 fullbordade inbrott i lägenheter och 56 inbrottsförsök polisanmäldes på Norrmalm under 2017. Flest drabbades under juli månad men även under vinterhalvåret drabbades många Vasastadsbor av inbrott.

Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen och expert på inbrott, berättar att många av lägenheterna som drabbats ligger i fastigheter från 40-, 50- och 60-talen.

– Där är det ofta äldre dörrar. Ibland hittar tjuvarna vissa specifika svagheter och då blir det fokus på den typen av inbrott, säger han.

Lägenheter belägna längst ner är också extra utsatta. Särskilt om de har balkonger eller altan på baksidan.

– Det är vanligt att tjuvarna går in via fönster och balkongdörrar. Ofta slår de sönder ett fönster och öppnar på insidan om det inte finns fönsterlås.

Peter Enell lyfter fram bosamverkan som ett bra sätt att förhindra inbrott. Foto: Sebastian Davidsson

Ligor bakom många inbrott

Det är svårt för polisen att ta fast inbrottstjuvar. Ett antal gripanden under 2017 gör ändå att man har en bild av vilka det är som ligger bakom brotten.

– Det är både personer från Sverige, mer traditionella inbrottstjuvar och missbrukare. Men också ligor som kan gå in i ett trapphus och bryta tre dörrar på samma våningsplan, säger Peter Enell.

ANNONS

Polisen lägger också ner mycket tid på förebyggande arbete. En av de viktigaste metoderna är att engagera fler i bosamverkan.

Polisen skickar idag ut information till över 20 000 lägenheter samt 435 bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag på Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm.

– Vi ser en ökning av utländska ligor i hela Sverige och då krävs det att man startar upp samverkan och börja tänka på skydd och säkerhet. I förlängningen kommer det att ge resultat, säger Peter Enell.

Startat Facebook-grupp för kvarteret

En som börjat engagera sig för tryggheten i det egna området är Björn i Vasastan. I september 2016 var han med om ett inbrottsförsök i den egna lägenheten.

– Det ringde på dörren. Genom titthållet såg jag att det var två killar jag inte kände igen. Jag öppnade aldrig dörren men lite senare hörde jag hur de började bryta dörren. Då skrek jag genom dörren och lyckades skrämma bort dem, berättar Björn.

Varnar och informerar

Facebook var då inget som Björn använt sig av men efter inbrottsförsöket startade han en trygghetsgrupp för grannar i området. Idag har gruppen 89 medlemmar i över 30 olika boföreningar. Målet är att få ner brottsligheten i det egna bostadsområdet.

– Gruppen ökar medvetenheten om problemet och man får personlig kontakt med personer i andra föreningar, säger Björn.

I gruppen delas statistik från polisen, information från Stöldskyddsföreningen, teknik som kan förhindra brott och information om kriminella aktiviteter i området.

Hans vän Erik är en av de som gått med i gruppen.

– Många ropar på fler poliser men det finns mycket man kan göra själv, säger han.


Antal anmälda inbrott och inbrottsförsök i bostad på Norrmalm

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.