Bosse minns sitt liv med glädje

Bosse Larssons farfar kom till gården Välsta Vret 1897. Huset där han och hustrun Lisbeth bor i nu, intill föräldrahemmet, byggdes 1980.
Bosse Larssons farfar kom till gården Välsta Vret 1897. Huset där han och hustrun Lisbeth bor i nu, intill föräldrahemmet, byggdes 1980.
Haninges stora tv-profil, Bosse Larsson, 81, är ­döende i cancer.

Han förblir en av Sveriges mest folkkära programledare någonsin.

– Jag har haft ett fantastiskt liv, och fått göra nästan princip vad jag velat, säger han.

Vi är förberedda på en tung, mödosam intervju. Men efter två timmar hemma hos Bosse Larsson i föräldrahemmet på Välsta Vret utanför Västerhaninge står det klart att det inte ligger för honom.

Bosse har en hjärntumör, och även hustrun Lisbe är svårt cancersjuk. Men även om Bosses ögon tåras mos slutet, så tar livsglädjen i berättelserna över.

Redan i tonåren började han och kompanjonen Lasse Olsson sätta upp revyer på hembygdsgårdarna. 20 år senare satt miljoner framför tv:n och såg honom.

Bosse Larsson blev en av de mest folkkära tv-profilerna under 70- och 80-talet – och med tv kom kändisskapet.

– Det var värsta Beatleshysterin när man kom ut i landet. Fruntimren är galna, skrek man.

Han har varit sitt Västerhaninge trogen nästan hela livet, och ser ut att dö på samma gård där han växte upp.

– Jag har aldrig känt någon anledning att flytta. Och Haninge har en fantastisk äldrevård, den är i särklass. Men att man ska riva Åbygården är helt horribelt. Min farbror var med och byggde den, säger Bosse Larsson.

– Man har redan förstört tillräckligt runt Västerhaninge centrum och det måste finnas en måtta på idiotin. Om jag så ska ligga i kistan framför Åbygården, så ska jag göra vad jag kan för att stoppa rivningen. Vi hade ett av Sveriges vackraste apotek, ett av de vackraste kaféerna. Men sossarna förstörde det. Detta säger jag till mina socialdemokratiska vänner.

Bosse Larsson försvann från rampljuset efter allsången, men han har fortsatt göra det han älskar.

– Jag och Lasse Olsson har uppträtt på äldreboenden i flera år, där är man fortfarande stor. Men att kvällstidningarna säljer lösnummer på min dödsdom nu, så känd trodde jag inte jag var.

Han fyrar av ytterligare ett av sina omisskännliga skratt, som många av oss hört framför tv:n.

– För ett tag sedan satt jag och Lisbeth på sängen och bara skrattade åt det. Vi är som dödsdömda på San Quentin-fängelset. När som helst kan det ske. Å andra sidan är jag 81 år och jag trodde inte jag skulle bli så här gammal.

Fakta

4,5 miljoner såg honom varje lördag

Efter att ha anställts på SVT 1960 som kameraassistent hamnade Bosse Larsson efter några år framför kameran.

1971 blev han programledare för musikprogrammet ”Nygammalt”, som hade hela 4,5 miljoner tittare på lördagskvällarna.

1979 startade han ”Allsång på Skansen” som han höll i tills Lasse Berghagen tog över 1993.

Han gjorde sedan en kort men lukrativ sejour på TV3 genom ”Allsång med Bosse Larsson”. ”Jag fick 1,5 miljon i övergångssumma och 35 000 per avsnitt.”