Min lokala hjälte

Bosse om polisdramat: ”Hon föder i bilen”

Bo Pan, Täbypolisen som undsatte kvinna med värkar.
Täbypolisen Bosse Pan skickar hälsningar till kvinnan efter BB-dramat.
Täbypolisen Boxiao ”Bosse” Pan fick vara med om något han sent ska glömma när han stoppade fortkörarens bil på E18.
– Hon skrek där i baksätet. Nu föder hon i bilen, tänkte jag, berättar han om blåljusfärden till BB med den oväntade passageraren i polisbilen.

Täbypolisen Boxiao Pan, Bosse kallad av kollegorna, åkte ensam i civilbilen natten till onsdag och var på väg till polisstationen för att avrapportera. Det var ett par timmar efter midnatt när han ser en personbil köra söderut på E18 i väldigt hög fart, berättar han.

– Då gasar jag ifatt och lägger mig bakom för att mäta av hastigheten. Bilen körde 120 km i timmen på 70-väg.

Bosse slog på varningsljusen för att få stopp på fortköraren. Han fick en chock när han gick fram till bilen som stannat vid avfarten till Roslags Näsby.

– Jag hade mentalt ställt in mig på att mötas av en stressad förare som inte tänkt sig för och var lite skamsen, så som det brukar vara på natten. När jag kom fram till dörren satt en kvinna där. Jag såg direkt att något inte stämde, hon vred sig och såg ut att ha ont. Då så jag magen. Jag tror jag instinktivt sa: ”Kommer barnet?”.

Han förstod snabbt att läget var akut.

– Jag sa ”hoppa in i min bil”. Det ville hon först inte för hon ville inte lämna sin bil. Jag sa att jag löser det. Då gick hon med på det.

Med blinkande blåljus körde han sedan kvinnan i polisbilen till närliggande BB Danderyd.

– Hon skrek bara och sa att jag skulle köra försiktig.

Kvinnan hade haft kontakt med förlossningen via telefon tidigare, så vårdpersonalen stod beredd när de kom, berättar han.

– Personalen ser en civil polisbil med blåljus sladda in på uppfarten. Jag har inte varit med om någon förlossning förut…Jag tror jag sa ”Barnet kommer i bilen. Hon föder i bilen”. Men så farligt var det inte riktigt, säger han och skrattar lite vid minnet.

Hade inte Bosse själv lagt ut en blänkare i Täbypolisens facebookgrupp innan han gick och lade sig efter nattpasset skulle säkert få känt till denna lilla dramatiska historia. Inlägget har dock under onsdagen delats mycket och beröm för hjälteinsatsen har flödat in:  ”Polis med hjärtat på rätta stället”, skriver någon och ”tack fina polisen för er insats, mamman kommer minnas er och detta för alltid”, kommenterar en annan.

– Det är jätteroligt att höra och se vad folk skriver. Det är inte varje dag man får beröm, konstaterar han.

Känns som ett nattpass som har gett dig minnen för livet, eller hur?

– Ja, jag sa det till kollegan efteråt att det måste ha sett roligt ut när jag for ut ur civilpolisen på BB. En kille i full panik som skriker och vinkar på dem.

Och, vad hände med löftet till kvinnan om att ta hand om bilen? Bosse kallade förstås på förstärkning och fick hjälp av kollegorna att hämta den. Ungefär en kvart senare kunde han lämna över väska och nycklar på BB Danderyd. Då var förlossningen redan igång, berättade vårdpersonalen för honom.

Först efteråt kom Bosse på att han inte ens vet namnet på kvinnan han hjälpte, men han håller tummarna för att allting gått bra.

Vill du skicka en hälsning?

– Jag önskar henne lycka till med barnet och framåt. Och kör försiktigt!

LÄS MER: Polis jagade efter kvinna – var på väg till BB

 

 

Många läsare har berörts av rapporten från Bosse som hjälpte den höggravida kvinnan med värkar till BB Danderyd i natt. Här är några av kommentarerna på olika facebooksidor:

”Bra jobbat! Hoppas att allt gått bra för mamma och barn

Jessica

”Bra jobbat Bosse med kollega”

Peter

”Sitter här och ler vid frukosten! Härlig händelse ni delade med av er ? hoppas mamman och barnet mår bra 

Sussie

”Bra jobbat? Hoppas alla mår väl

Åsa

”Ja i vissa fall så är det ju bråttom på riktigt?tack fina polisen för Er insats, mamman kommer att minnas Er och detta för alltid?fatta paniken när man är på gränsen till att föda i bilen och blir stoppad av polisen?bästa storyn

Karin

”Bra jobbat av er! Ni vet då aldrig vad ni kommer mötas av under ett arbetspass! Det blev en säkrare bilfärd för både mamma, barn och medtrafikanter tack vare er. ??

Sigrid

”Härlig personal o sen att se till att bilen kom till Danderyd också Bara pluspoäng”

Bosse

”Heja polisen! Så bra!!”

Anders

”Underbart… Tur för henne o bebis att hon körde för fort o stt ni har hjärtat på rätt ställe., fick faktiskt en tår i ögat. Tänk så många kvinnor som sitter ensamma hemma +-4v kring bf o undrar hur de ska lösa det själva om dwt startar när mannen inte finns tillgänglig.”

Malin

”Vardagshjältar”

Hasse

”Vilken tur att allt gick bra! När värken sätter sig kan hela kroppen krampa och då vill man inte ha foten på gasen… Snällt av er att hämta hennes bil. Hoppas hon slipper både böter och parkeringsböter. Låter som hon haft panik att kunna ens åka iväg. Lycka till med barnet och grattis!”

Angelica

”Jag körde om en polisbil i 160 på väg mot bb. Såg inte det va polisbil förens vi va jämsides. Blinkade in å stannade å förklara läget. Sen fick vi gasa vidare. Dottern föddes 10 min senare i bilen men allt gick perfekt.”

Mats

”Tur att ni var där , vem vet om hon klarat hela vägen till DS”

AnnCharlotte

”Härligt att få läsa en glad historia , och all heder åt poliserna som ägnade sig åt att få henne till sjukhus omedelbart 

Tobias

”Hon körde in själv? ?vilken kvinna!”

Susanna

”Bravo! Härlig polisinsats i allmänhetens tjänst Att ge rapporteftergift var klokt och ökar mitt förtroende för polisen.”

Nicklas

”Lova att Du stannar kvar i Ditt yrke ?!!”

Gunilla

”Snyggt jobbat kollegor. Hälsning från en ambulansart”

Johan

”Vi har bästa polisen 

Lillemor

”Kvinnor kan! Vad gör man med panik och värkar när man är ensam? Jo man gör det som måste göras. Inte att man tänker logiskt, man bara gör.
Hoppas mor och bebis mår bra ??

Marie

Så ska poliser agera när det kniper ? Härligt jobbat poliser i Norrort 

Gunnar