ANNONS

Sålde bostad med beskrivning från 1800-talet

Den gamla skolan i Vaxholm på skolgatan 10.
Den gamla skolan i Vaxholm på skolgatan 10.
Skolbarnens klassrum låg på övervåningen, lärarbostaden på nedervåningen.
Skolbarnens klassrum låg på övervåningen, lärarbostaden på nedervåningen.
Robin Ivarsson, Mäklarhuset Vaxholm.
Robin Ivarsson, Mäklarhuset Vaxholm.
Hårt snörda korsetter och herrar med halmhatt och cigarr var några av greppen när en mäklarfirma skulle sälja en fastighet i centrala Vaxholm.
– Det handlar om att förmedla en känsla till köparen, säger den ansvariga mäklaren Robin Ivarsson.
ANNONS

En gammal text från Stockholms länsmuseum kom till användning när mäklaren Robin Ivarsson skulle sälja en bostad i centrala Vaxholm. I texten får spekulanterna ta del av ett skolbarns väg till sitt klassrum.

– Jag försöker samla så mycket information som möjligt och skapa en känsla i annonsen. Den kan de potentiella köparna ha med sig från det att de går till visningen, när de rör sig genom bostaden och när de lämnar. Något som samtidigt bidrog till att spekulanterna lade märke till varenda detalj, säger Robin Ivarsson på Mäklarhuset.

Bostadsannonsen fick stor uppmärksamhet och högt antal klick på internet.

Ett skolbarns väg

Introduktionstexten i annonsen beskriver bland annat hur ett barn säger adjö till sin mamma och slår igen dörren för att sedan ta sig genom byn via hamnen till skolan som låg på Skolgatan 10.

”Morgonsolen sträcker sig in mellan spröjsen och ljuset skingras genom de handblåsta glasen. Ropar hej då till mamma och slår igen dörren. På väg till skolan passerar jag skvallertorget intill Norrhamnen där bönder, trädgårdsmästare och fiskare ror eller seglar in för att transportera sina varor till Rådhustorget.”

Historisk text från museum

Så börjar texten i annonsen för att senare övergå till information tagen från Stockholms länsmuseum. Och fortsätter sedan hela vägen in i lektionssalen.

”På rasterna kan man gå ner till torget för att se dom finklädda sommargästerna klädda i långa kjolar och hårt snörda korsetter och kanske till och med en piga på behörigt avstånd som var med för att hjälpa till att bära. Herrarna kunde vanligtvis spatsera i ljusa byxor, halmhatt, spatserkäpp och en puffande cigarr.

Under lektionerna hör jag ofta tre tydliga signaler från ett ångfartyg när vi har fönstret öppet. Året är 1875 och jag vill hälsa er välkomna till Vaxholms skola på Skolgatan 10.”

ANNONS

Vaxholmsbåtarna hörs fortfarande

– Att sådana här bostäder är till salu är inte så vanligt så det blir extra kul att ta fram information. Men när vi säljer fastigheter runt om i Stockholms skärgård finns det ofta mycket historia och information som man kan leta fram, säger Robin Ivarsson.

De nya husägarna kan fortfarande höra de tre signalerna från Vaxholmsbåtarna som lämnar hamnen. Skolbarnen har däremot flyttat därifrån.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.