ANNONS

”Att ordna bostad är den enskildes ansvar”

Josefin Malmqvist (M).
Josefin Malmqvist (M).
Beslutet om tvåårsregeln tog kommunen 2016 då man inte ville låta en enskild grupp gå före i den redan ansträngda bostadskön, förklarar Josefin Malmqvist (M).
Socialdemokraterna, som ser ut att ta makten efter nyår, öppnar dock för att se över reglerna.
ANNONS

I hälften av länets kommuner så förlänger man tvåårskontrakten som nyanlända skriver på efter att ha anvisats enligt bosättningslagen.

Sundbyberg är en av de 13 kommuner som inte har valt att göra så, vilket flera av de familjer som snart står utan bostad anser är orättvist.

Beslutet om tvåårsregeln togs 2016 och bakgrunden är att man inte vill låta en enskild grupp gå före i den redan ansträngda bostadskön, förklarar Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Vi tycker att två år är en rimlig tid att komma på fötter och komma in i hur bostadsmarknaden fungerar här. Vi har även infört en boskola där man får hjälp att söka bostad, även i andra kommuner, råd om vad som är en skälig hyra för en andrahandsbostad och hjälp att kontakta privata hyresvärdar till exempel, säger hon.

”Den enskildes ansvar”

Steg ett för att ordna sig en bostad är att få ett jobb menar Josefin Malmqvist.

ANNONS

– Många hyresvärdarna kräver att man har en arbetsinkomst. Man bör också kunna vidga sökområdet utanför länet. Att ordna en bostad är i grunden den enskildes ansvar, men vi försöker rusta dem så mycket det går för att hitta ett eget boende, säger hon.

Skulle en barnfamilj se ut att stå utan bostad så träder Socialtjänstlagen in och kommunen kommer då se till att de får tillfälligt tak över huvudet.

Det står i vårt politiska program att vi ska titta över de här sakerna

Peter Schilling (S)

Socialdemokraterna öppnar dock för att se över tvåårsreglerna, berättar Peter Schilling (S) – troligen ny kommunstyrelseordförande, efter nyår.

– Det står i vårt politiska program att vi ska titta över de här sakerna. Exakt vad vi landar i kan jag inte säga och det vill jag även överlämna till proffsen, socionomer och andra att besluta, säger han.

Frågan är dock inte lätt i dagens bostadsbrist medger han.

– Vi ska se över vad vi kan göra för att mer aktivt och bättre kunna hjälpa, till exempel genom att titta på hur andra kommuner löst problemet, säger han.