ANNONS

Bostad i tornen ett klipp

Isac Berglund, här med hunden Bobbo, som bor i Tuletornen har inget emot att lägenheter säljs vidare med stor vinst. ”För oss som bor här är det inte negativt om folk är redo att köpa till högre priser, det höjer ju värdet”.
Isac Berglund, här med hunden Bobbo, som bor i Tuletornen har inget emot att lägenheter säljs vidare med stor vinst. ”För oss som bor här är det inte negativt om folk är redo att köpa till högre priser, det höjer ju värdet”.
Först var det Arenastaden – nu Tuletornen. Kort efter inflyttning har bostäder sålts med en halv miljon kronor i vinst.

Enligt mäklare köps nyproducerade ­lägenheter på ren ­spekulation.
ANNONS

När de första lägenheterna i Tuletornen lades ut till försäljning var intresset enormt. Folk övernattade utanför tornen, andra försökte köpa sig in i kön morgonen därpå.

Men det dröjde inte länge förr­än lägenheter i tornen började ­säljas vidare.

Sedan december har 22 lägenheter lagts ut på Hemnet, ofta med flera hundra tusen kronor i vinst. Förra veckan såldes en etta i Tuletornen för 3,1 miljoner kronor – jackpot för säljaren som köpte den för 2,4 miljoner.

I de nedre våningarna har bostäder snabbt sålts vidare med kvadratmeterpris runt 70 000 kronor, jämfört med 45 000 i nyproduktionspris.

En person som vill vara anonym köpte två lägenheter i tornen. Bägge har nu sålts vidare och gett vinst.

– Ungefär 750 000 kronor. Det gick ganska lätt att sälja vidare.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om nybygget Fribiljetten, det första höghuset i Arena­staden, där bostadsspekulanter köpt lägenheter på ritning för att sälja dem vidare. 30 bostäder såldes vidare innan någon ens hade flyttat in.

Enligt mäklare finns fenomenet även i Tuletornen.

– Det kan finnas många orsaker till att man väljer att sälja. Vi har sålt åt en som fick jobb utomlands, en annan blev gravid och behövde något större. Men självklart finns de som köper nyproduktion i spekulationssyfte. Det är så marknaden ser ut i dag, säger Ylva Gauffin på mäklarfirman Notar.

ANNONS

Även Mäklarhuset Stockholm har sålt i Tuletornen, vissa före inflyttningsdatum.

– Det är många som sätter i system att köpa på spekulation och chansa på att priserna går upp, i Tuletornen och all annan nyproduktion, säger Peter Eriksén på Mäklarhuset.

Isac Berglund, 31, som bor i ett av Tuletornen, ser inga problem med det.

– Egentligen är det inte konstigare än att köpa en cykel på Blocket för 500 och sälja den för 800. För oss som bor här är det inte n­egativt om folk är redo att köpa till högre priser, det höjer ju värdet, säger han.

Att köpa på spekulation är inte olagligt. Men Eva Ljunggren från Solna tycker att det är omoraliskt. Efter 25 år i samma bostad letar hon nu efter något nytt. Hon ville köpa i en nyproduktion på Hamngatan i Sundbyberg, men var för sent ute och projektet sålde slut.

Några dagar senare såg hon att en lägenhet i husen såldes 300 000 kronor dyrare än vad det köptes för.

– Man blir rent ut sagt förbannad när folk köper lägenheter på spekulation och säljer dem utan att ens flytta in. De tjänar en bra hacka, men för oss andra är det ganska hopplöst att hitta nyproduktion till ett hyfsat pris, säger Eva Ljungren.

Hon tycker att byggherrarna borde ställa krav på köpare att flytta in och bo i bostaden ett halvår innan den säljs vidare.

Wallenstam som byggde Tuletornen har emellertid inga sådana planer. För att motverka spekulationsköp försöker man sätta rätt pris från början, uppger bolagets presstjänst.

Fakta

Allt vanligare köpa på spekulation

Att köpa bostad på spekulation, det vill säga i syfte att sälja med vinst eller att hyra ut, är inte olagligt.

Enligt mäklare har fenomenet blivit allt vanligare då det är bostadsbrist. Inte minst i nyproduktion som säljs till fast pris.

Byggherrar har olika regler, exempelvis att en person inte får äga fler än en lägenhet i en förening.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.