ANNONS

Solna och Sundbyberg har klarat sig lindrigt undan bostadskrisen

Köparna är mer medvetna i dag och vet mer vad de vill ha, menar Robin Zetterström på Bjurfors Solna Sundbyberg.
Köparna är mer medvetna i dag och vet mer vad de vill ha, menar Robin Zetterström på Bjurfors Solna Sundbyberg.
Det senaste året har bostadspriserna sjunkit i 9 av 11 kommuner i den norra delen av länet.
I både Sundbyberg och Solna har priset på bostadsrätter i princip stått still. Däremot tickar villapriserna sakta uppåt i Sundbyberg.
ANNONS

Sammanställningen som Svensk Fastighetsförmedling gjort med hjälp av data från Svensk Mäklarstatisitk visar på sjunkande priser på både villor och bostadsrätter i 9 av 11 norrortskommuner.

I Solna har priserna på bostadsrätter stått still och i Sundbyberg har de sjunkit med en procent mellan 2017/2018 till 2018/2019.

Bara en kommun hade stigande villapriser under den senaste 12-månadersperioden: Sundbyberg (+3 procent).


Siffrorna är en jämförelse mellan 1 augusti 2017 – 31 juli 2018 och samma 12-månadersperiod 2018–2019. Källa: Svensk Fastighetsförmedling och Svensk Mäklarstatistik.

I Solna stad var villaförsäljningarna för få för att vara statistiskt rättvisande.


Den senaste tiden har bostadspriserna dock stabiliserats, uppger flera mäklare som Mitt i talat med.

Både Solna och Sundbyberg stått sig bra mot ”krisen”.

Robin Zetterström

– Jag känner igen bilden och tycker att både Solna och Sundbyberg stått sig bra mot ”krisen”. Både folk som vill ut från Stockholm och även de från till exempel Sollentuna och Uppsala som vill närmare stan hamnar ofta här. Intresset har gjort att trycket ändå varit ganska bra i bägge kommunerna, säger Robin Zetterström på Bjurfors Solna Sundbyberg.

ANNONS

Affärer tar längre tid

Robin Zetterström tror att köparna långsamt börjat acceptera kraven från politisk håll. Men de har också blivit mer kräsna och medvetna.

– Det går inte längre på tio minuter att slå i hop en affär, utan kan dra ut lite på tiden. Man är medveten om vad man vill ha och har bra koll på prismarknaden.


Siffrorna är en jämförelse mellan 1 augusti 2017 – 31 juli 2018 och samma 12-månadersperiod 2018–2019. Källa: Svensk Fastighetsförmedling och Svensk Mäklarstatistik


Markus Pfister,fastighetschef på Skandia Fastigheter, vilka bygger bostäder i Fabriksparken i Sundbyberg, menar att det köparna svängt och att det i dag knappt är någon som vill köpa en bostad på ritning.

Bilden delas delvis av Robin Zetterström.

Det går inte bara att lägga ut en planlösning på Hemnet och tro att någon är beredd att betala ett högt pris för den.

Robin Zetterström

– Det ställs betydligt högre krav på byggare i dag. Vi behöver också vara mer noggrann i vår marknadsföring nu, det går inte bara att lägga ut en planlösning på Hemnet och tro att någon är beredd att betala ett högt pris för den. Det är även fortsatt ganska höga priser på nyproduktion och det är svårare att göra samma kapitalvinst på bostäderna som förr, säger han.

Villaägare investerar mer

Någon förklaring till de sakta stigande villapriserna i Sundbyberg är svår att ge menar Robin Zetterström.

– I till exempel Duvbo så är det inte jättemycket förstagångsköpare. De som köper villor har varit med länge och skaffat sig finanser. Man är även villig att investera mer i ett boende som man ser på 50 års sikt jämfört med kanske på tre år som i en lägenhet, säger han.