Min lokala hjälte

10 000 för en andrahandstvåa i Västerort

Västerort; utsikt från Triflyfen (byggkranen); Hässelby strand; Hässelby
Snitthyrorna på andrahandsmarknaden fortsätter att stiga i Västerort.
Andrahandshyrorna i Västerort är högre än någonsin.
2016 var snittpriset för en tvåa 10 166 kronor i månaden, visar statistik från Blockets bostadssajt.

Det är inte billigt att hyra en lägenhet i andra hand i Stockholm. Faktum är att det är dyrare än någonsin, visar statistik som Blockets bostadssajt tagit fram.

Under 2016 lades 2107 lägenhetsannonser för andrahandsuthyrning i Västerort ut på Blocket. Den vanligaste förekommande lägenheten var en etta, 1012 till antalet, och snitthyran för dessa hamnade på 5676 kronor i månaden. För en tvåa fick man betala nästan det dubbla – i snitt 10 166 kronor i månaden.

Andrahandshyrorna ökar i hela Stockholm, men Sebastian Johansson, marknadsanalytiker på Boverket, tror inte att toppen är nådd.

– Så länge det är bostadsbrist kommer hyrorna att fortsätta stiga. Bostaden är ju en nödvändighetsvara. Det är ingenting man kan välja bort, utan man är illa tvungen att betala. Just nu finns det tyvärr ingenting som tyder på att bostadsbristen kommer att upphöra inom en överskådlig framtid, säger han.

Trots rekordhöga hyror verkar inte intresset för att hyra bostäder i andra hand avta, enligt Linnéa Aguero, presschef på Blocket. Tvärtom.

– Vi ser att antalet sidvisningar och mejlsvar per annons har ökat, vilket säger en del om efterfrågan. När det kommer till hur många lägenheter som blir uthyrda inom en vecka är läget också oförändrat – 2 av 3 hyrs ut inom den tiden, säger hon.

Majoriteten av de lägenheter som hyrs ut är bostadsrätter, vilket också gäller för resten av landet.

Fakta

Snitthyrorna för andrahandslägenheter i Västerort 2016

1 rum: 5676/mån

2 rum: 10 166/mån

3 rum: 10 950/mån

4 rum: 13 702/mån

Källa: Blocket