Min lokala hjälte

1 300 lägenheter i Fittja renoveras

Krögarvägen 2 där Botkyrkabyggen genomför ett pilotprojekt.
Krögarvägen 2 där Botkyrkabyggen genomför ett pilotprojekt.
Botkyrkabyggen ska renovera 1 300 lägenheter i Fittja.
NCC och arkitektkontoret Spridd har vunnit avtalet att för cirka 1 miljard kronor renovera lägenheterna under 6-8 års tid.

Botkyrkabyggen är i gång med sitt stora projekt att renovera lägenheter byggda under miljonprogramsåren.

Nu riktas blickarna mot Fittja där Botkyrkabyggen tänker renovera 1 300 lägenheter. Det stora byggföretaget NCC som jobbar tillsammans med arkitektkontoret Spridd vann upphandlingen och har tecknat ett ramavtal med Botkyrkabyggen värt cirka 1 miljard kronor.

NCC och Spridd var också de som genomförde pilotprojektet i ett hus bakom Fittja centrum, Krögarvägen 2 (se bilden).

Enligt Spridd är det viktigt att renoveringarna inte leder till för stora hyreshöjningar för de boende i Fittja. I ett pressmeddelande skriver Spridd:

”Målsättningen är att bevara och återskapa det som var bra när området byggdes, laga det som behöver åtgärdas och tillföra kvalitéer som ökar tryggheten i hus och område. För Fittjas del handlar det även om att utveckla hela bostadsområdet och inte bara om en renovering av husen.”

– Tillsammans har vi genomfört pilotprojektet och nu ser vi fram emot att ta arbetet vidare med hela Botkyrkabyggens bestånd I Fittja, säger Madeleine Nobs som är chef för Hållbar renovering på NCC i pressmeddelandet.

Läs mer: Hyror går upp med 20 procent efter renoveringen

Fakta

Byggdes i början av 70-talet

1972 stod husen i Fittja inflyttningsklara.

Husen var i början av 70-talet exempel på en ny byggnadsteknik med robusta och exklusiva materialval, samtidigt som lägenheternas planlösning var flexibel.

Arkitekterna Höjer och Ljungkvist var det som ritade husen.

Källa: Spridd