Stort bostadsutbud i helgen: 17 av dem i Danderyd

mäklarskyltar
Vändande bostadstrend att vänta?
Nu är bostadsvåren här – i helgen hålls 1 500 visningar i länet, varav 17 visningar i Danderyd. Efter förra årets rekordutbud i och med nya amorteringskrav sågs en minskning i februari, men i mars är det nya rekordnivåer för årstiden.

I takt med att vårljuset blir starkare och fågelkvittret ljudligare dyker allt fler bostadsannonser upp. Även om mäklare säljer bostäder året runt är mäklarskylten något av ett vårtecken där den dyker upp framför grannhuset.

Tittar man på bostadssajten Hemnet är det ungefär 5 000 bostadsrätter i Stockholms län som annonseras ut för tillfället och av dem är drygt 1 500 öppna för visning i helgen varav 17 lägenheter i Danderyd.

Totalt ligger 85 objekt (både villor och bostadsrätter) ute till försäljning i Danderyd just nu.

Toppar på senvåren

Efter julledigheten byggs utbudet på marknaden upp successivt och det är som högst någon gång på senvåren.

– Det hänger delvis ihop med villamarknaden då många väljer att sälja när deras trädgårdar står i blom, säger Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Men att många bostäder är till salu innebär inte nödvändigtvis att de blir sålda. Det höga utbudet är en reflektion av att marknaden är trögare än för några år sedan, enligt Staffan Tell.

Amorteringseffekten

Mitt i har jämfört utbudet av bostadsrätter i länet under februari i år och i fjol. Siffrorna visar att utbudet är mindre i år – från 9 500 i februari 2018, till 7 300 i februari 2019.

Staffan Tell kallar fjolårets höga utbud för amorteringseffekten:

– Det har att göra med de skärpta amorteringskraven som trädde i kraft första mars 2018. Många ville sälja innan dess, i januari och februari.

Men de senaste veckorna i mars har det vänt. Hemnet spår en rekordmånad när det kommer till utbudet av bostadsrätter.

– Vi är helt klart inne i en period nu där det är hög aktivitet, säger Staffan Tell.


Utbudet av bostadsrätter 

Utbudet av bostadsrätter i kommuner och stadsdelsnämnder i Stockholms län under februari månad 2019, samt jämförelse med februari 2018. 

Källa: Hemnet