Allt fler vill köpa sig en plats i solen

När vinterkylan kopplar greppet om oss är det lätt att längta till värmen.

Spanien är överlägset populärast bland de svenskar som är ute efter ett hem utomlands – i alla fall enligt Hemnets statistik. Men priserna har stigit.

Över 40 000 sökte på ordet Spanien på Hemnets hemsida i fjol. Italien kommer på andra plats med drygt 7 000 sökningar.

– Det finns ett jätteintresse för spanska objekt, utbudet är också störst. En förklaring är säkert att svenskarna har ett långt förhållande till Spanien som turistland. Man har också haft en prisnedgång där så många kanske upplever att de kan göra en bra affär, säger pressansvarige Staffan Tell.

Hemnet har annonser för bostäder i 13 länder. Utbudet har ökat med över 50 procent och det finns nu 12 000 bostäder till salu.

Åsa Holmsten är projektansvarig för ”Köpa hus utomlands”-mässan som hålls i Kista i helgen. Där kan köpsugna möta bland annat fastighetsmäklare och byggmästare från stora delar av världen.

– Vi märkte en ganska ordentlig nedgång i intresset under den ekonomiska krisen, men förra våren vände det och vi slog besöksrekord på några mässor, säger hon och kallar Spaniensuget enormt.

– Spanien har kommit tillbaka rejält. Turkiet och Portugal är andra länder som kommer starkt.

Åsa är övertygad om att fler köper bostad utomlands. Hur många svenskar som tar steget verkar det inte finnas några siffror på. Men klart är att över 16 000 personer från Stockholms län emigrerade 2012. Det är rekord under de 16 år som Statistiska Centralbyrån (SCB) har fört statistik.

– Jag har jobbat här i tio år och det har aldrig varit så mycket svenska spekulanter som nu, säger Daniel Nilsson, regionchef för Fastighetsbyrån i Spanien.

Han ser flera förklaringar. Priserna i Sverige har gått upp samtidigt som svenska kronan är stark.

– En annan faktor är att priserna har sjunkit kraftigt här.

Men det finns tecken på en förändring. Under tredje kvartalet i fjol gick priserna upp med 0,7 procent enligt statistik från spanska motsvarigheten till SCB.

– Även om det är lite så är det första kvartalet på många år som vi ser en ökning. Men det är för tidigt att säga om det är början på en vändning, säger Daniel Nilsson.

Prisuppgången är särskilt tydlig på kustområdet Costa Blanca, enligt Kent Lund, ägare till Mäklarringen i Spanien.

– Men generellt ligger priserna extremt lågt jämfört med innan finanskrisen. Det finns områden där priserna har gått ner med 45 procent.

Fakta

Det bästa klippet gör du i Turkiet

Källa: Hemnet