Annas hus rivs när kommunen bygger nytt

Anna Lindholm Björkman utanför stationshuset där hon bor.
Anna Lindholm Björkman utanför stationshuset där hon bor.
Det ska byggas 1200 bostäder i Västra Roslags-Näsby. Men flera hyresgäster som bor i området måste flytta när deras hus rivs. Något som väcker protester.

Som Mitt i tidigare skrivit om har beslutet att riva det gamla Bananhuset väckt starka känslor. Hyresgästerna som bor i huset har protesterat och namnlistor har skickats in till kommunen.

Men det är inte bara Bananhusets hyresgäster som måste flytta på sig när stadsdelen byggs om. SL äger två gamla stationshus precis vid spåren som de hyr ut som bostäder. Dessa ska rivas, och hyresgästerna måste därför flytta.

Anna Lindholm Björkman bor i det äldsta av de två stationshusen. Hon har följt hur planerna för området utvecklats, och för några veckor sedan fick hon beskedet att huset skulle rivas.

– Jag blev jätteledsen, helt förkrossad, säger hon.

En antikvarisk utredning som gjordes i början av året kom fram till att båda stationshusen borde bevaras, och Anna Lindholm Björkman är kritisk till att man ändå väljer att riva.

– Jag är ju såklart en part i målet eftersom jag bor här, men jag tycker det är synd att man inte ser värdet i gamla byggnader. Det här huset är över hundra år och har en unik jordkällare, det tillför något till området, säger hon.

Som det ser ut nu kommer Anna Lindholm Björkman att kunna bo kvar tills nästa sommar. Sedan är det upp till SL som äger huset att hitta en ersättningsbostad till henne. Var det kan bli vet hon inte, men hon tror inte att det kommer att bli lika bra som det gamla stationshuset.

– Det är ett gammalt fint hus med stor trädgård för mina katter, säger hon.
Lovisa Åbom är kommunikatör på SL. Hon säger att beslutet att riva husen fattats tillsammans med Täby kommun.

– Vi har kommit fram till att de värden som skapas genom att bygga nya bostäder är större än värdena som finns i att ha kvar husen, säger hon.