Strid om årets hyreshöjning i allmännyttan

Arkivbild genre från Söderort.
Arkivbild genre från Söderort.
Beskedet om årets hyreshöjningar i allmännyttan dröjer. Förhandlingarna har strandat. Nu väntar en uppgörelse i Hyresmarknadskommittén.

Flera kommuner och privatvärdar har nu lämnat besked om vad årets hyreshöjningar kommer att bli. Men i de allmännyttiga bostadsbolagen Stockholmshem, Svenska bostäder, Stadsholmen och Familjebostäder i Stockholm har hyresförhandlingarna mellan bostadsbolagen och Hyresgästföreningen strandat.

Nytt för i år är att de kommunala bostadsbolagen valt att förhandla gemensamt och krävt en hyreshöjning på 2,2 procent.

– Tyvärr har vi inte kommit överens med Hyresgästföreningen om en ny hyra för 2018. Förhandlingen går nu till medling och vi hoppas ha mer information till våra hyresgäster inom kort, säger Linus Johansson, tf vd på Stockholmshem.

Från Hyresgästföreningen man mycket kritisk till hyreskravet.

– Vi har massor av klara förhandlingar i Stockholm redan, de flesta ligger under en procent. Vi förstår inte allmännyttans agerande. De har mycket god ekonomi, är välskötta och har i uppdrag att hålla tillbaka hyreshöjningarna ändå tar de strid för att trycka upp hyresnivåerna, säger Yngve Sundblad på Hyresgästföreningen.

Ärendet kommer nu att avgöras i Hyresmarknadskommittén. Besked beräknas komma i slutet av februari eller början av mars.