Att låna på bostaden kan straffa sig

Den genomsnittliga belåningsgraden för hushållen i Stockholms län låg förra året på 64 procent, samma siffra som året innan, trots stigande bostadspriser. Finansinspektionen tror att bolånetaket har bidragit till att hålla nere hushållens skuldsättning.
Den genomsnittliga belåningsgraden för hushållen i Stockholms län låg förra året på 64 procent, samma siffra som året innan, trots stigande bostadspriser. Finansinspektionen tror att bolånetaket har bidragit till att hålla nere hushållens skuldsättning.
Arturo Arques
Arturo Arques
Ingela Gabrielsson
Ingela Gabrielsson
Med de lägsta bolåneräntorna någonsin kan det vara lockande att låna på sin bostad för att konsumera eller betala av dyrare lån.

Men det kan straffa sig, enligt flera privatekonomer.

Höga bostadspriser och låga bolåneräntor har gjort att hushållen länge har skuldsatt sig långt över sina inkomster, framförallt i storstäderna, vilket bekymrar författare till en rapport från Riksbanken som kom i somras.

Många räknar med att kunna sälja sin bostad med vinst och det kan därför vara lockande att belåna den för att betala av gamla lån eller för att ha råd att köpa till exempel en bil. Har man bara förmåga att betala tillbaka så har de flesta banker inte någon åsikt om vad man använder de lånade pengarna till.

Men att sätta alla lån i sin bostad kan vara vanskligt menar privatekonomer.

– Har man dyra konsumtionslån kan det vara en bra lösning att låna på sin bostad och lösa bort de dyra lånen. Men det är samtidigt viktigt att ha ett låneutrymme kvar om man behöver göra renoveringar, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, håller med, men påpekar att du bör se till att betala av den delen snabbare än det ”vanliga” bolånet.

– Jag hör detta allt för ofta, det är något sjukt i systemet om man systematiskt belånar sina tillgångar då lönen inte räcker till. För mig är bostaden ingen finansiell placering, det är inget du snabbt kan sälja om du behöver pengar, säger han.

Ett av de större lånen många har är studielånen. Men att pröjsa av dem med lånade pengar är inget som rekommenderas.

– Om du dör i förtid så avskrivs csn-skulden. Ett bolån fortsätter att belasta dödsboet, säger Ingela Gabrielsson.

Arturo Arques håller med.

– Studielånen är ganska förmånliga, även om de inte är avdragsgilla som bolånen. Ett studielån kan du dessutom skjuta upp om du blir arbetslös eller sjuk, vilket man inte ska underskatta, säger han.

Enligt Swedbank senaste undersökning om kundernas ekonomi så räknades 10 procent som ekonomiskt utsatta, en grupp som ökat de senaste åren.

– Det är en märklig paradox i och med att de flesta hushåll fått det bättre ställt. Men de som fått högre lön belånar sig också mer, många har knappt näsan över vattenytan trots goda inkomster, säger Arturo Arques.

I Stockholms län var den genomsnittliga belåningsgraden för hushåll med nya lån, 64 procent förra året. Det är samma siffra som 2013, och en ökning med cirka 10 procent från 2011.

Fakta

Tips för sund ekonomi

Ha en buffert på en till två månaders nettolön, som du lätt kommer åt.

Se till att kunna spara cirka 10 procent av din lön varje månad.

Ha inte högre boendekostnader än att du skulle klara av att bo ensam i bostaden i ett år i fall du skulle bli arbetslös, sjuk eller skilja dig.