Hökis- och Bagisbor går samman mot ombildningar

Bagis-och Hökarängsbor bildar faceboogruper för att försvara allmännyttan mot ombildningar Här är Tess Pähn i Hökis mot ombildningar.
Tess Pähn är aktiv i Hökis mot ombildningar, som värnar om allmännyttan.
Ombildningar eller inte? Frågan är het i Bagarmossen och Hökarängen.
Nu har har motståndsgrupper bildats, både här och på andra håll i söderort.
– Opinionen här är stark mot ombildningar, säger Hökarängsbon Tess Pähn.

Det mullrar i Bagarmossen och Hökarängen. Två motståndsgrupper har bildats på Facebook, för att stoppa ombildningarna av allmännyttan, vilket  StockholmDirekt var först med att berätta.

Orsaken är det besked som kom i februari, om att allmännyttans hyresgäster får möjlighet att köpa sina bostäder, i elva stadsdelar i Stockholm. Både Bagarmossen och Hökarängen står på listan.

– Även människor som inte kan ta stora lån behöver bostäder, nu och i framtiden. Därför behöver allmännyttan finnas kvar. Opinionen här är stark mot ombildningar, säger Tess Pähn, aktiv i Hökis mot ombildningar.

Tess Pähn, i Hökis mot ombildningar, hökarängen

Tess Pähn, aktiv i Hökis mot ombildningar.  Foto: Privat

”Bagis mot ombildning” och ”Hökis mot ombildningar” har snabbt fått över 300 medlemmar. De aktiva jobbar genom att sprida information, och inte bara på Facebook. Bagis-gruppen håller öppet möte i Bagarmossens Folkets hus den 16 mars klockan 12, och Hökis-gruppen delar ut flygblad i Hökarängen centrum varje lördag.

– Vi är många här som bor i bra hyresrätter till rimliga priser. Våra boendekostnader riskerar att öka vid en ombildning. Det är inte säkert att alla är medvetna om det, säger Tess Pähn.

”Kan bli dyrare”

Just den saken uppmärksammade Carl Dutina, konsult hos ombildningbyrån Restate, i en artikel i SvD nyligen. Där sa han att de som köper sin bostad i ytterstaden riskerar att få högre boendekostnader än de har som hyresgäster, inte minst på grund av amorteringskravet. Det gäller framför allt de hyresgäster som bor i 50- och 60-tals-lägenheter med låga hyror. Bor man i ett nybyggt hus med hög hyra kan ekvationen se annorlunda ut.

”Överlag ser jag det som väldigt svårt att ombilda i de aktuella ytterstadsdelarna”, sa Carl Dutina i SvD och påpekade att många kanske inte får låna några pengar, även om de vill.

Brev från nyrån upprörde

Ändå har Restate varit mycket aktivt i ytterstaden, ända sedan den grönblå alliansen fattade beslutet om ombildningar av allmännyttan. I höstas ringde byråns konsulter runt till hyresgäster och erbjöd sina tjänster, och nu i veckan har både Bagarmossen- och Hökarängsbor fått brev från byrån.

Brevet har upprört en del hyresgäster, som upplevt det som lobbying. Men Carl Dutina påpekar det är frivilligt att ta del av byråns råd.

– Ombildning är upp till människorna som bor i ett hyreshus. Tycker de inte att det är en bra idé så blir det ingenting. Det är de som bestämmer, säger han till Mitt i.

Han framhåller också att det inte är Restates uppgift att ha åsikter om huruvida det är bra eller dåligt att allmännyttan säljs ut.

– Det är ett beslut som fattats av politiker. Nu hjälper vi de människor som vill ombilda. En fördel med att köpa sin bostad är att man sedan betalar till sig själv, det är ett slags sparande. Vid ombildningar får man dessutom rabatt.

Anmälningar till KO

Restate har mött kritik flera gånger genom åren. Sedan 2013 har det kommit in åtta anmälningar mot företaget till Konsumentverket. Hittills har de dock inte lett till något tillsynsärende.

Den senaste anmälningarna skickades in av en Västertorpsbo och en Hökarängsbo i mars 2019, och gällde det brev som Restate skickat ut angående ombildningar av allmännyttan.

Fakta

Elva stadsdelar har valts ut

Här är områdena där hyresgäster ska erbjudas att köpa sina lägenheter i allmännyttan:

Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

Så här stor andel har allmännyttan i stadsdelarna där områdena ligger:

Farsta: 37,8 procent

Skarpnäck: 28,4 procent

Enskede-Årsta-Vantör: 19,2 procent

Skärholmen: 31,6 procent

Hägersten-Liljeholmen: 17,6 procent

Rinkeby-Kista: 34,4 procent

Hässelby-Vällingby: 25,3 procent

Spånga-Tensta: 21,3 procent

Källa: Hyresgästföreningen