Balkong: Från rent pynt till att höja värdet

Marianne Hökerberg på en balkong i Stockholm på 1910-talet.
Marianne Hökerberg på en balkong i Stockholm på 1910-talet.
Det fanns en tid när stockholmarna inte alls såg balkongen som en härlig plats att sola på – och än i dag går åsikterna om balkongerna i sär i kommentarsfälten.

Under 1880-1890 var balkongen mest en dekoration på husen i innerstan. Balkongerna låg högre upp på husen för att inte störa gatulivet. De var också minde djupa än i dag eftersom de främst skulle göra husen snyggare.

När funktionalismen gjorde sitt intåg i början av 1930-talet blev balkonger vanligare och under den senare funkiseran byggdes i princip alla lägenheter med minst en balkong. Under miljonprogrammet  var balkongerna ofta indragna i fasaden.

I vår tid byggs i princip alltid balkong berättar flera stora byggherrar som Mitt i har pratat med.

– Det byggs väldigt få lägenheter utan balkonger, det är några enstaka hus när detaljplanen inte medger det. I storstäderna så minskar värdet på en lägenhet utan balkong med mellan 300 000 och  400 000 kronor, säger Magnus Lambertsson försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem.

Fortfarande starka åsikter

Vår artikel i veckan om att 9 av 10 får bygglovet beviljat för att bygga till balkong har skapat många reaktioner – både för och emot.

Det är säkert trevligt….. men tyvärr blir det inte lika trevligt för de som får blomstervattnet i huvudet som går på trottoaren eller betydligt värre hela balkonglådan!” skriver en läsare på Facebook.

Andra läsare har betonat vikten av att bygga balkonger som passar in i stadsbilden.

”Bygg balkonger som smälter in! Sett många vackra exempel på det utomlands! Smidesbalkonger och dylikt efter den tidsepok som är gällande” skriver en läsare.

Många lyfter också fram att en balkong inte är ett stort problem i jämförelse med när gamla hus rivs.

”En balkong gör väl inte så mycket. Värre är det när de river husen.”

Vittnar om lång process

I vårt reportage tog vi också upp att en balkongprocess kan bli lång om beslutet överklagas. Det vittnar en läsare om på Facebook.

”Det tog 8 år för oss att få våran balkong i Årstaberg. Kommunens avslag, grannars överklagan, interna förslag och till slut byggarens och expertens kunnande. Det var absolut värt det.” skriver hon.

Till sist måste vi dela med oss av en fråga som en läsare på Kungsholmen ställde. Vad är en blomlåda och vad är en balkong? Döm själva.