Barnfamiljerna flyr länet – ”dyrt att bo här” tycker pappa Henrik

Henrik Jetelius, 27, Haninge, barnfamiljer lämnar stockholm
Barnfamiljerna flyr Stockholm - kan bero på bomarknaden.
Fler barnfamiljer från från Stockholms län än till Stockholms län.
Det visar Svenska Dagbladets granskning.

För första gången på 15 år är det fler som lämnar Stockholm än som flyttar hit. Det visar en granskning som Svenska Dagbladet har gjort.

Trenden är särskilt stark för barnfamiljer. Förra året lämnade knappt 19 000 personer i antingen åldersgruppen 30 till 49 år eller gruppen noll till tolv år.

Flyttmönstren tyder på att många ”stockholmare” växer upp i en annan ort, flyttar till Stockholm i unga år för jobb eller studier men lamnar staden när de skaffar barn.

Funderar på att lämna

Henrik Jetelius, 27, bor i Haninge och är småbarnsförälder sedan 7 månader tillbaka. Han tror att det finns flera anledningar till att småbarnsföräldrar till flytta från länet. Olika förutsättningar för skola och förskola i olika kommuner spelar roll.

– Det är väldigt dyrt att bo i stora delar av Stockholms län, och det är ju dyrt att ha barn också,säger Henrik.

Han berättar att familjen funderat på att flytta från Haninge. Men det kommer nog inte bli av inom de närmsta åren, förklarar han.

– Vi trivs väldigt bra här, det är nära till allt. Men ibland känns det lockande med lugnet, säger han till Mitt i.

Växer ändå

Stockholms stad har dragit med negativa flyttsiffror i flera år. Där är det vanligast att boende lämnar för kranskommuner i länet.

Trots att utflyttningen är högre än inflyttningen fortsätter länet att växa – det tack vare invandring och barnafödsel.

Kan bero på bomarknaden

Bostadsmarknaden kan vara en förklaring till att barnfamiljerna ger upp livet i huvudstaden, enligt Stockholms Handelskammare. De menar att de krav på låntagare som har införts de senaste åren har satt sin prägel på flyttmönstren.

– Vi har tidigare påpekat att bostadsmarknaden är dysfunktionell och det här är ett tecken på det, säger Stefan Westerberg till Svenska Dagbladet. Han är senior ekonom på Stockholms Handelskammare.

Även bostadsbolaget Veidekke och Stockholms länsstyrelse håller med om att bolånemarknaden kan förklara trenden.