Beskedet: Almen blir bostäder åt unga

I vår ska Almen fyllas med ungdomar och studenter.
I vår ska Almen fyllas med ungdomar och studenter.
I vår stänger Almens äldreboende i Barkarby. De äldre får flytta till Viksjö och ger därmed plats åt ungdomar och studenter.
– Det är en positiv nyhet för hela området, säger Claes Thunblad (S).

I våras kom beskedet att Almens äldreboende ska läggas ner. Anledningen är att Arbetsmiljöverket har kritiserat personalens arbetsmiljö och krävt att boendet ska byggas om.

LÄS MER: Äldreboendet Almen läggs ner

Men i stället för att bygga om valde den styrande koalitionen att lägga ner Almen och flytta de äldre till ett nybyggt boende i Viksjö.

– Vi har byggt om ett äldreboende en gång på ett liknande sätt och det är aldrig en bra lösning, varken för de som bor där eller för personalen, sa Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande, i våras.

Nu står det klart vilka som ska flytta in efter de äldre.

– Det har funnits flera behov som lokalerna skulle ha kunnat användas till men nu är det klart att det blir ett 50-tal bostäder för Järfällaungdomar och studenter, säger Claes Thunblad.

Under våren kommer de äldre att flytta från Almen och därefter kommer det att krävas renovering av fastigheten för att anpassa den till de yngres behov. Det är det kommunala bostadsbolaget Järfällahus som äger fastigheten och där är Mikael Jämtsved (MP) styrelseordförande.

– Det blir 52 små, enkla lägenheter. Almen ska renoveras, men jag kan inte svara på exakt vilken standard det blir. Vår ambition är att hyrorna ska vara så låga som möjligt, säger han.

I dag finns det också en samlingslokal för äldre i fastigheten och den ska även i framtiden finnas kvar.

Almen är inte det enda boendet för unga som kommunen planerar. I både Skälby och Jakobsberg finns konkreta planer på studentbostäder.

LÄS MER: 200 studentbostäder – ovanpå p-hus

LÄS MER: Skälby får 28 studentbostäder

– För mig är bostäderna en välfärdsfråga. Det ska vara lika självklart att kunna få en egen bostad när du behöver en, som rätten till äldrevård, förskola eller skola, säger Claes Thunblad.