Min lokala hjälte

Beslutat: Paviljonger ska byggas för 30 miljoner

Illustrationsbild på paviljongerna.
Illustrationsbild på paviljongerna.
Lidingö stad avsätter 30 miljoner kronor till paviljonger för nyanlända. Men de kommer inte att räcka till att ta emot de 200 som väntas komma nästa år. "Vart går gränsen för Lidingös kapacitet?" frågar sig Carl-Johan Schiller (KD).

På måndagen beslutade kommunstyrelsen att avsätta 30 miljoner till att bygga paviljonger för nyanlända. Huvudspåret är tillfälliga bygglov för två paviljonger som kan rymma 25 personer vardera, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

– Eftersom det är sex till tio månaders leveranstid måste vi börja med att få iväg en beställning. Parallellt jobbar vi med att bestämma vart vi ska ställa dem. Vi vill välja platser som inte kräver så mycket infrastruktur innan vi kan få dem på plats.

I år ska Lidingö stad ordna bostäder åt 171 personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige. Nästa år ska kommunen ta emot ytterligare 200. Till dem kommer de befintliga bostäderna inklusive de planerade paviljongerna inte att räcka, enligt fastighetskontoret.

Sedan i somras annonserar kommunen efter privatpersoner som kan tänka sig att hyra ut delar av sina hem. Det kan även bli aktuellt med fler bostadspaviljonger i framtiden.

– Nästa år ska vi ta emot 200 nyanlända. Vi får se om vi kanske behöver fler paviljonger. I så fall tror jag personligen att det är bättre för integrationen att ha flera mindre enheter än att samla alla på samma ställe, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman.

Kristdemokraternas Carl-Johan Schiller valde att lägga ned sin röst inför beslutet.

– Att köpa paviljonger är helt fel väg att gå för Lidingö. Vi tror inte att man bygger ett bra samhälle med tillfälliga lösningar.

Vad tycker ni vore en bättre lösning?

– Staden jobbar ju hela tiden med olika lösningar. Det arbetet deltar vi i och jag vill inte gå in i någon längre diskussion om alternativen nu. Men man måste nog börja fundera på hur många Lidingö kan ta emot. Vart går gränsen för Lidingös kapacitet?

Det finns en bosättningslag som säger att alla kommuner är skyldiga att ordna bostäder åt nyanlända. Det är ju ingenting som Lidingö stad själv kan besluta om?

– Nej inte i enlighet med lagen. Men någonstans finns det fysiska begränsningar för vad som är möjligt. Även om man köper två paviljonger nu löser det på långa vägar inte det behov som finns. Hösten 2015 drog riksdagspartierna i handbromsen för att stoppa inflödet. Någonstans kommer också kommunerna till en gräns. Jag tror att den diskussionen måste föras mer intensivt framöver.

LÄS MER: Lidingöbor välkomnas hyra ut till nyanlända

LÄS MER: Frivilliga banar väg för nyanlända

LÄS MER: ”Viktigt att försöka prata med svenskar”