Blåkulla ska bli Grönkulla

Innergården skrapas "ren" från tidigare innehåll.
Innergården skrapas "ren" från tidigare innehåll.
Åsa Hart och Thomas Olsson visar upp framtidens innergård.
Åsa Hart och Thomas Olsson visar upp framtidens innergård.
Gården "barskrapas" på beläggning ända ner till grunden.
Gården "barskrapas" på beläggning ända ner till grunden.
Gården sedd från norr.
Gården sedd från norr.
Gården sedd från söder.
Gården sedd från söder.
Lekpark.
Lekpark.
En idrottsplan ska anläggas.
En idrottsplan ska anläggas.
När garagetaket på Hagalundsgatan renoveras passar Signalisten på att bygga om hela den enorma innergården.
Här ska nu bli ett prunkande paradis med grönska, utegym, grillplats och sköna solplatser.

Mellan Signalistens två kvarvarande Blåkullahus finns en enorm innergård, och under den ligger ett stort garage. När garagetaget började läcka bestämde sig Signalisten för att slå två flugor i en smäll.

– Det handlar dels om att lägga ett nytt tätskikt, men också om att rusta upp gården, berättar Thomas Olsson, projektchef för förnyelse och nyproduktion på Signalisten.

Sagt och gjort. I augusti började man så sakteliga ”skrapa bort” innergårdens innehåll. Förutom rabatter, parkbänkar och annat skrapar man bort flera decimeters jord och annan beläggning, för att komma ner till garagetaket.

Hyresgästerna har fått önska

Tanken är att sedan lägga på ett nytt tätskikt och fylla gården med nytt innehåll. Här har Signalisten i dialog med hyresgästerna tagit fram en plan för hur den nya innergården ska se ut.

Det som efterfrågades mest var olika sociala ytor där man kunde umgås eller bara njuta.

– Därför har vi delat upp gården i olika ”rum”. Det handlar om att skapa rum för olika åldrar, att det ska finnas något för alla, säger Åsa Hart, kommunikationschef på Signalisten.

Grilla och sola i det gröna

På gården fylls ”rummen” med grillplatser, solplatser, lekytor, sandlåda med bakbord, bollplan med konstgräs samt sittplatser i skugga. Allt ramas sedan in av prunkande grönska.

– Men vi vill inte ha för tätt med träd och buskar, det handlar om att skapa en överskådlighet på gården, säger Thomas Olsson.

Vacker gård – även från ovan

Men innergården ska inte bara vara mysig att besöka på marknivå. Många av hyresgästerna på Hagalundsgatan har en svindlande vacker utsikt – över såväl Solna som gården. Det har man även haft med i tankarna.

– Gårdsmiljön ska även vara en upplevelse uppifrån, därför kommer vi att plantera sedumväxter på skärmtaken. Vi kommer även jobba med belysningen som bildar ett mönster uppifrån, säger Thomas Olsson.

Arbetena kommer att hålla på ett bra tag, men till våren 2019 hoppas man att gården ska kunna användas fullt ut av hyresgästerna.