Regeringen inför tuffare amorteringskrav

Nu blir det högre krav på att betala av på bostadslånet. Det meddelade finansmarknadsminister Per Bolund under torsdagen.

 

Regeringen går på Finansinspektionens linje och skärper kraven på amorteringar. Det meddelade finansmarknadsminister Per Bolund på en presskonferens under torsdagen.

– Det här kan få negativa effekter på kort sikt. Men det måste också ställas i relation till riskerna för den svenska ekonomin. Vi tror att det här kommer att leda till motståndskraftigare hushåll, säger han.

De nya reglerna börjar gälla i mars nästa år. Kraven innebär i korthet att låntagaren måste amortera ytterligare en procent på skulden om lånet är 4,5 gånger större än inkomsten före skatt.

Välbärgade påverkas främst

Enligt Per Bolund berörs 15 procent av de nya bolånetagarna.

– Primärt påverkar det här hushåll med mycket god ekonomi och i de största städerna, säger han på pressträffen där flera medier rapporterar ifrån.

De hårdare kraven kommer också påverka bostadspriserna.

– Beräkningen är att bostadspriserna kommer att gå ner med cirka 1,5 procent till följd av beslutet, säger Per Bolund.

Dämpas mer i Stockholm

I Stockholm kommer dämpningen av bostadspriserna bli ännu större eftersom priserna här är högst i landet.

– Dämpningen blir runt 3 procent. Det innebär inte nödvändigtvis att priserna kommer sjunka, men om de exempelvis skulle stiga med 10 procent kommer de med de nya kraven i stället stiga med 7, säger Thomas Eisensee, senior analytiker på Finansinspektionen.

Exemplet: 3 700 mer i månaden

För att konkret förstå hur bolånetagare påverkas av detta tar Thomas Eisensee upp ett räkneexempel.

I exemplet har vi ett hushåll med två vuxna som tillsammans tjänar 82 000 kronor innan skatt. De tjänar över 31 000 konor var och räknas därför till de som anses ha god ekonomi.

Hushållet tar ett lån på 4,5 miljoner kronor till en bostad som kostar 5,6 miljoner. Något som innebär att de får en skuldkvot på över 4,5 procent (4,57 exakt), alltså att lånet är 4,5 gånger högre än bruttoinkomsten, och hushållet måste därför amortera en procent mer på skulden.

– I det här exemplet innebär det 3 700 kronor mer i månaden. I genomsnitt i dag tar det ungefär 2-3 år innan man är under skuldkvoten på 4,5 procent igen, säger Thomas Eisensee.

Undantag för bygglån

I tidigare amorteringskrav fanns undantag för till exempel nybyggnation. Det är något som kommer finnas kvar i det nya kravet, och även fler undantag tillkommer.

– Det kommer även vara undantag för bygglån. Så om man hamnar över skuldkvoten på 4,5 procent på grund av ett bygglån kommen man inte behöva amortera extra.

Oppositionen kritiskt

Moderaterna och Liberalerna i Stockholm är kritiska till beslutet.

De tror att de nya kraven kommer att påverka stockholmarna och främst unga hårdast, och innebära att det blir svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Vi vill istället sänka ränteavdragen i kombination med långsiktiga sänkningar av inkomstskatten, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Men enligt Thomas Eisensee innebär de nya kraven däremot en större möjlighet på bostadsmarknaden.

– Eftersom priserna dämpas kommer unga och låginkomsttagare på sikt att få det lättare att ta sig in på marknaden.

Fakta

Så kan du påverkas av ny kraven:

Ett skärpt amorteringskrav kommer att omfatta nya bolånetagare med höga skuldkvoter.

Vilka hushåll som berörs och hur de påverkas beror på många faktorer.

I länken nedan visar Finansinspektionen några exempel på hur ett skärpt amorteringskrav kan påverka olika hushåll.

Det visas även exempel på hushåll som inte påverkas av det skärpta amorteringskravet eftersom de inte kan låna så mycket som 4,5 gånger bruttoinkomsten. Det beror då på att bankerna genom vanlig sund kreditprövning begränsar låntagarna som därför inte får låna så mycket.

Det är viktigt att ha i åtanke att bankerna alltid har rätt att kräva högre amortering än de krav som ställs i regelverken.

Här ser du Finansinspektionen kortfilmer om hur du påverkas.

Källa: Finansinspektionen