Så blir det nya demensboendet i Sollentuna

Beata Terzis kognitionsexpert
Högt tak i rummen och ljusa fönster med skogsutsikt. Beata Terzis, expert på kognition, visar runt på nya demensboendet Widaby.
Beata Terzis, sakkunnig på kognition
"Det ska hjälpa din hjärna att göra omvärlden begriplig", säger Beata Terzis, som pekar på en ledtråd på nya demensboendet.
Kontrastrika färger hjälper den demenssjuke att urskilja viktiga detaljer i sitt boende.
Kontrastrika färger hjälper den demenssjuke att urskilja viktiga detaljer i sitt boende.
Lusthus utanför Widaby
Ett lusthus tornar upp vid en av rabatterna utanför Widabys äldreboende.
Trädgårdsarbete ska de boende kunna ägna sig åt är tanken.
Trädgårdsarbete ska de boende kunna ägna sig åt är tanken.
Vacker skogsutsikt utanför Widabys äldreboende.
Vacker skogsutsikt utanför Widabys äldreboende.
Ett personligt foto vid ringklockan, ett hjärta på toadörren. Detaljer som ska hjälpa boende att hitta rätt när minnet sviker. Den första december öppnar demensboendet Widaby i Sollentuna

– Det här ska ge en ledtråd om att det är din lägenhetsdörr, säger Beata Terzis, och pekar på ett foto av en leende kvinna som sitter uppsatt vid en av dörrarna på det alldeles nybyggda äldreboendet Widaby.

Beata Terzis

Beata Terzis, sakkunnig på kognition.

Beata Terzis är sakkunnig inom kognition på Frösunda Omsorg som kommer att driva vård- och omsorgsboendet Widaby med 54 lägenheter för personer över 65 år med en demenssjukdom eller stort omvårdnadsbehov.

Varje detalj på boendet ska underlätta för personer som drabbats av kognitiv svikt. Här finns stödjande ledtrådar; de allmänna som till exempel en ringklocka eller ett hjärta som signalerar att det är en lägenhetsdörr eller toalett och så den individuella; ett foto från en tidigare hemmiljö, ett minne som medarbetarna hjälpt till att hitta tillsammans med den boende.

–  Det ska hjälpa din hjärna att göra omvärlden begriplig. Blir den det så känner du dig trygg och blir inte stressad. Du får ett mentalt välmående och en bättre livskvalitet, säger Beata Terzis som förflyttar sig mot toaletten där hon visar hur den kontrastrika röda färgen på toalettlocket och vid lampknappen hjälper den boende att urskilja vad det faktiskt är när allt annat kan kännas förvirrande. Boendemiljön blir på så vis stödjande och medför en ökad självständighet.

Det är tre aktörer som ligger bakom verksamheten; Frösunda Omsorg, som utformat detaljerna i interiörerna och JM och Seniorgården som byggt äldreboendet. Kommunen har upplåtit marken men kan inte garantera att alla platserna på boendet går till kommuninvånarna eftersom Frösunda Omsorg upphandlat dem.

anna-lena-johansson_1

Anna-Lena Johansson, (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

–Men att vi får det här tillskottet med 54 platser i Sollentuna är positivt. Vi har ett behov av demensplatser så vi kommer att försöka se till att de som har behoven får en plats. Det är jättemånga som ringt och frågat om man kan ställa sig i kö, det kan man inte men när man fått biståndsbeslut kan man önska en plats, säger Anna-Lena Johansson, (L) vård- och omsorgsnämndens ordförande.